Vragen maken als leerstrategie

8 mei 2017

via Humo

Vragen maken als leerstrategie

Hoe leren mensen? Door een nacht door te stampen? Door het maken van samenvattingen? Door een tekst vier keer te lezen en belangrijke woorden te onderstrepen? Toch blijken deze methoden niet de beste te zijn. In de top vijf van effectieve leerstrategieën staat op nummer twee het maken van oefentoetsen. Uit onderzoek is bekend dat het maken van een toets het ophalen van informatie uit het geheugen bevordert (retrieval). Niet elke toetsvorm werkt, meerkeuze vragen hebben het minste, open vragen het meeste effect. Ook is het zinnig om meerdere en verschillende toetsen te maken. Een nog beter effect krijg je door studenten zélf toetsvragen te laten maken. Op deze manier stuur je de student aan om de stof goed te doorgronden om een vraag te maken én antwoordalternatieven te bedenken. Welke online technologie is beschikbaar om vragenlijsten te maken? We bespreken er twee.

SurveyMonkey

Met een gratis account bij SurveyMonkey  is het mogelijk om per vragenlijst 10 vragen te maken en 100 reacties te verzamelen. Na het inloggen kom je op een dashboard en kies voor ‘enquête maken’. Er zijn diverse sjablonen beschikbaar maar het is ook mogelijk zelf een vragenlijst te maken. Bij de laatste keuze geef je de enquête een naam en wijs een categorie toe (b.v. onderwijs). Het is mogelijk om in SurveyMonkey zelf vragen te maken, of deze te knippen & plakken uit een ander document (zoals Word). In het volgende scherm (zie afbeelding) maak je de vragenlijst. Voor het maken van open vragen: kies in het menu links voor ‘Opbouwfunctie’. Er zijn drie mogelijkheden: tekstvak, meerdere tekstvakken en commentaarvak. SurveyMonkey is uitgebreid en hierdoor zijn diverse soorten vragenlijsten te maken.

Google Forms

Via Google Forms is het mogelijk gratis vragenlijsten te maken. Log in via een Google account. Klik in het dashboard rechtsonder op het ‘plusje’ om een nieuwe vragenlijst te maken. Er verschijnt een simpel en overzichtelijk formulier. Voor het maken van open vragen kies voor ‘kort antwoord’ of ‘alinea’. Naast het maken van tekstvragen, is het mogelijk om afbeeldingen en video’s in te voegen. Verder kun je de vragen en antwoordopties makkelijk slepen en kiezen of een vraag verplicht is. Versturen van de vragenlijst kan via mail, een link of embedden (zie afbeelding). Forms verzamelt automatisch de antwoorden, in tekst en grafiek.

Moodle

De leeractiviteit ‘Hot Question‘ en ‘StudentQuiz‘ in Moodle (DLO Zuyd) zijn ook voor dit doel geschikt. Zie meer informatie in de cursus Verdieping Moodle voor Docenten (alleen toegankelijk met Zuydaccount).

Vragen in het onderwijs – didactische toepassingen

Het maken en beantwoorden van vragen is op een aantal manieren in te zetten.

Tutor: stel, je wilt een hoorcollege of een bijeenkomst met een expert verder uitdiepen met studenten. Geef hen de opdracht direct na het hoorcollege/expertbijeenkomst per tweetal drie vragen te maken. Voor de tumorbijeenkomst stuurt elk tweetal hun vragenlijst naar de andere studenten en beantwoordt zelf de ontvangen vragen. Elk tweetal neemt het initiatief om de eigen gemaakte vragen tijdens de tutorbijeenkomst te bespreken met de medestudenten, op deze wijze leert men nóg een keer door verrassende, bredere of verdiepende antwoorden van anderen.

Collegedocent: zowel vooraf als achteraf een college te gebruiken. Vooraf om voorkennis te activeren, achteraf als middel voor de student om inzicht te krijgen welke stof hij (nog) niet of juist wél beheerst.

Studieloopbaanbegeleider: zoals gezegd in de inleiding, het maken en beantwoorden van vragen (in de vorm van een oefentoets) is een leerstrategie. Als SLB’er is dit een zeer goed hulpmiddel voor studenten om leerstof beter te verwerken. Het maken van goede open vragen is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn meerdere vormen en bepaalde constructieregels die helpen om correcte open vragen te maken. Laat je helpen door de Toetswijzer.

Tips, trucs en meer

  • SurveyMonkey is een uitgebreid programma waardoor het tijd kost om ‘t te leren kennen. Voor studenten is Google Forms de meest toegankelijke optie.
  • Kijk ook eens bij Kahoot.
  • Opties bij Google Forms: automatisch mailadres verzamelen, reactie beperken tot één keer en voortgangsbalk weergeven. Te bereiken via ‘instellingen’ rechtsboven.
  • Een toegankelijk boek over toetsen in het hoger onderwijs, ook downloadbaar met je Zuyd account
  • Uitleg over Google Forms via You Tube

 

Update: 15 november 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.