Digitaal notitieboek

17 augustus 2016

Digitaal notitieboek

Vind je het lastig om al je notities, aantekeningen en inspiraties op verschillende plaatsen bij te houden? Vaak is het dan niet eenvoudig om informatie terug te vinden en je raakt snel het overzicht kwijt. Hiervoor kan je gebruik maken van een digitaal notitieboekje. Op elke telefoon staat er wel één. Soms is het handiger om van een online dienst gebruik te maken die op al je apparaten werkt via een webbrowser, smartphone app, tablet app of een programma in Windows of Apple. Per opgeslagen notitie kan je naast tekst ook foto’s, video’s en geluid opslaan. Je kunt zelfs een hele webpagina of een gedeelte ervan opslaan. De opgeslagen notities kan je voorzien van labels om deze vervolgens snel terug te vinden. We bespreken twee digitaal notitieboekjes: Google Keep en Evernote. Zie ook de pagina over OneNote, het digitaal notitieboekje dat onderdeel is van Office 365.

Google Keep

In Google Keep kan je naast tekstberichten ook geluidsfragmenten, foto’s, video’s opslaan. Met de voice-recorder functie spreek je notities op de telefoon in, en de stemherkenningssoftware van Google Keep maakt er geschreven notitie van die goed doorzoekbaar is. Google synchroniseert dit met Google Drive zodat je notities kunt delen en altijd via internet bij je notities kunt komen. Met je telefoon of tablet (download app via Play Store of App Store), maar ook met je bureaucomputer of laptop. Binnen de Chrome-browser is een Chrome-extension beschikbaar zodat je ook webpagina’s, afbeeldingen in Keep kunt opslaan. Tevens is het mogelijk aanvullende informatie te noteren en labels toe te voegen om je notitie snel in een categorie te plaatsen, zodat je alles later makkelijk terug kunt vinden.

Evernote

Evernote

Evernote is een ander digitaal notitieboek dat je op iedere computer, tablet of smartphone kunt gebruiken. Net zoals bij Google Keep kun je aan de notities  bijlagen toevoegen. Bijvoorbeeld documenten, maar ook websites, mailtjes, tweets, foto’s en geluidsopnames. Dankzij de synchronisatie tussen al je apparaten heb je je notities altijd en overal bij de hand. Ook Evernote heeft een sterke zoekfunctie.

Met de Web Clipper (vergelijkbaar met de Chrome-extention voor Google Keep) bewaar je webpagina’s direct vanuit je browser. Deze blijft altijd toegankelijk. Ook als de website een nieuwe indeling krijgt of wordt verwijderd.

Digitaal notitieboek in het onderwijs – didactische toepassingen

  • Digitale notieboeken kan in het onderwijs gebruikt worden om notities, foto’s, e.d. te voorzien van opmerkingen. Notitieboeken kunnen gedeeld worden met de docent of met medestudenten.

Tips, trucs en meer

Meet the Zuyd Expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt zeker ook een reactie van de Zuyd Experts:

of mail onderwijsvraag@zuyd.nl

 

2 reacties op “Digitaal notitieboek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.