Kahoot!

21 september 2016

Met Kahoot! kun je een online quiz, discussie of een vragenlijst maken. Het is een gratis game-based leerplatform voor zowel docenten als studenten. Studenten kunnen op elk device inloggen met een game-pin of een url die uniek is.

Kahoot! is geen standaard Zuyd applicatie en wordt daarom niet ondersteund.
Zie A-Z overzicht voor alle tools.
Check Sendsteps als alternatieve tool voor Kahoot!

 

Kahoot!

In onderstaande video uitleg over inloggen en het maken van je eerste Kahoot!

Beschik je over een nieuw account bij Kahoot! dan zijn er vier soorten vragen waaruit je kunt kiezen (quiz vraag, true or false, slide en poll). Heb je nog een ‘oud’ edu-account dan heb je meer mogelijkheden waaronder woordwolk en open vraag.

Het beste is om een quiz (oftewel een Kahoot!) tussen de 10 á 20 vragen te laten bevatten. Start met een gemakkelijke vraag en laat de moeilijkheidsgraad hierna oplopen. Wissel af in soorten vragen, bijvoorbeeld drie quiz vragen en daarna een true or fase vraag. Na iedere vraag stelt Kahoot! automatisch een top-5 van de hoogste scores samen.

Teach of assign een Kahoot!

Is je Kahoot! klaar? Kies vanaf je dashboard voor ‘Play’. Je krijgt de keuze tussen Teach (live de quiz spelen in de klas of online via bv. Teams met scherm delen) of Assign. Met de mogelijkheid Assign zet je een Kahoot! open voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 2 dagen. Een student kan op eigen tempo en in eigen tijd de quiz maken. Bekijk hier een korte instructie. Voordelen van Assign:

  • Neem een Kahoot! op als onderdeel van een opdracht/taak in Moodle
  • Een Kahoot! als afsluiting van een serie opdrachten/taken of aan het einde van een cursus (formatieve evaluatie)
  • Als start van een cursus, zodat de student kan bepalen over welke voorkennis hij beschikt

Kahoot! in het onderwijs – didactische toepassingen

Kahoot! kun je op een aantal manieren in het onderwijs inzetten zoals het toetsen van kennis of het op gang brengen van een discussie. Hieronder zijn drie verschillende rollen beschreven die elk Kahoot! op een andere manier inzetten en die elk een ander didactisch doel kent.

Tutor: Kahoot! is goed te gebruiken om een discussie te starten in een onderwijsgroep. Ook kun je het gebruiken om studenten te leren om goede argumenten te formuleren ten aanzien van een bepaald onderwerp. De uitdaging hierbij is om een goede vraag of prikkelende stelling te maken en antwoorden die elkaar uitsluiten.

Ook kun je een onderwijsgroep in tweeën delen en elk team een eigen Kahoot! laten maken. Je kunt bijvoorbeeld de studenten een quiz laten maken over een bepaald onderwerp of over vorige hoor- of werkcolleges. Een goed middel om minder parate kennis weer te activeren bij de student.

Trainer: in de rol van trainer is Kahoot! te gebruiken om een discussie te starten (zie bij tutor) of om aanwezige voorkennis te toetsen.

Hoorcollegedocent: Kahoot! is goed te gebruiken om aan het einde van een hoorcollege de studenten te bevragen over het hoorcollege. Wissel de antwoordmogelijkheden af, zoals kiezen uit drie of vier antwoorden gevolgd door een true/fase vraag. Zet de tijd om antwoord te geven op maximaal 30 seconden. Op deze wijze worden de studenten uitgedaagd om snel te reageren (en dus minder tijd hebben om langer na te denken over het antwoord).

Tips, trucs en meer

  • Kahoot! beperkt het aantal tekens dat je kunt gebruiken zowel in een vraag (maximaal 120) als bij de antwoordmogelijkheden (maximaal 75 tekens). Tip: beperk de vraag tot één onderwerp en wees concreet.
  • Je kunt een Kahoot! delen via verschillende sociale media zoals Twitter en Facebook.
  • Je kunt een Kahoot! dupliceren en bewerken.
  • Het totaaloverzicht met scores aan het einde van een Kahoot! is te downloaden.
  • Kahoot! heeft een eigen You Tube kanaal

Heb je vragen?

Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem.

5 reacties op “Kahoot!”

  1. Dave schreef:

    Top, ga ik eens proberen in een les. Dank!

  2. Lien schreef:

    Hoe kan je leerlingen hun eigen naam laten ingeven en niet met ‘nicknames’ zitten?

    • Judith van Hooijdonk schreef:

      Dag Lien,
      Volgens mij kan dit alleen met een betaald account. Zuyd heeft vanwege AVG geen licentie op Kahoot.
      Groet,
      Judith

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.