Kahoot!

21 september 2016

Kahoot!

Met Kahoot! kun je een online quiz, discussie of een vragenlijst maken. Het is een gratis game-based leerplatform voor zowel docenten als studenten. Studenten kunnen op elk device inloggen met een game-pin die uniek is. In onderstaand filmpje meer uitleg over Kahoot! (in het Engels).

Kahoot! beschikt over drie opties:

 1. Een quiz bestaat uit vragen met antwoordmogelijkheden. Je kunt oneindig vragen opnemen maar aan te bevelen is om een quiz tussen de 10 tot 20 vragen te laten bevatten. Er zijn vier antwoordmogelijkheden te maken. Daarnaast kun je de tijd kiezen waarin de student het antwoord moet geven, die loopt van 5 tot 120 seconden. Het geheel is voorzien van geluiden en achtergrondmuziek. Voor elk correct antwoord krijgt de student punten, waarbij ook de snelheid van antwoorden meetelt. Na iedere vraag maakt  Kahoot! een overzicht van de vijf beste scores, hetgeen de competitie bevordert. Bij elke vraag kan je een eigen achtergrondplaatje of video opnemen.
 2. Een vragenlijst (survey) is vergelijkbaar met de quiz, alleen zijn hier geen punten te verdienen. Ook hier is aan te bevelen de vragenlijst niet te lang te maken, maximaal 20 vragen. Net zoals bij de quiz kun je vier antwoordmogelijkheden formuleren.
 3. Tot slot kun je met discussie, die bestaat uit één vraag, een discussie starten of gebruiken als opwarmer aan het begin van een onderwijsbijeenkomst. Je maakt van te voren vier antwoorden waaruit studenten kunnen kiezen. Je kunt een tijdslimiet kiezen tussen de 5 en 120 seconden. Ook is het mogelijk zelf een plaatje of video toe te voegen.

Kahoot! in het onderwijs – didactische toepassingen

Kahoot! kun je op een aantal manieren in het onderwijs inzetten zoals het toetsen van kennis of het op gang brengen van een discussie. Hieronder zijn drie verschillende rollen beschreven die elk Kahoot! op een andere manier inzetten en die elk een ander didactisch doel kent.

Tutor: Kahoot! is goed te gebruiken om een discussie te starten in een onderwijsgroep. Ook kun je het gebruiken om studenten te leren om goede argumenten te formuleren ten aanzien van een bepaald onderwerp. De uitdaging hierbij is om een goede vraag of prikkelende stelling te maken en antwoorden die elkaar uitsluiten.

Ook kun je een onderwijsgroep in tweeën delen en elk team een eigen Kahoot! laten maken. Je kunt bijvoorbeeld de studenten een quiz laten maken over een bepaald onderwerp of over vorige hoorcolleges. Een goed middel om minder parate kennis weer te activeren bij de student.

Trainer: in de rol van trainer is Kahoot! te gebruiken om een discussie te starten (zie bij tutor) of om aanwezige voorkennis te toetsen. Je kunt hiervoor zowel de opties discussie als de survey voor gebruiken. Beide kunnen ook dienen om een discussie te starten. Op de afbeelding hiernaast zie je een voorbeeld hoe een vragenlijst eruit ziet.

Hoorcollegedocent: Kahoot! is goed te gebruiken om aan het einde van een hoorcollege de studenten te bevragen over het hoorcollege. Hiervoor is de quiz de beste optie. Zet de tijd om antwoord te geven op maximaal 30 seconden. Op deze wijze worden de studenten uitgedaagd om snel te reageren zodat ze meer punten kunnen verdienen.

Tips, trucs en meer

 • Kahoot! beperkt het aantal tekens dat je kunt gebruiken zowel in een vraag (maximaal 93) als bij de antwoordmogelijkheden (maximaal 60 tekens). Je zult korte vragen en antwoordmogelijkheden moeten bedenken, houd vragen daarom simpel. Beperk je tot één onderwerp, wees concreet en stel geen dubbele vragen. Dus niet: ‘Blended learning heeft de toekomst en e-learning ook’, ‘Iedereen een computer’, maar ‘Blended learning is niet meer weg te denken uit het onderwijs’, of ‘Moet elke hbo-student over een laptop beschikken?’.
 • Je kunt een Kahoot! delen via verschillende sociale media zoals Twitter en Facebook.
 • Je kunt een Kahoot! dupliceren en bewerken.
 • Het totaaloverzicht met scores aan het einde van een Kahoot! is te downloaden.
 • Kahoot! heeft een eigen You Tube kanaal
 • Ondersteuning voor docenten in het Professional Development & Teacher Resources van Kahoot!

Meet de Zuyd expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt ook zeker een reactie van de Zuyd experts:

 

2 reacties op “Kahoot!”

 1. Dave schreef:

  Top, ga ik eens proberen in een les. Dank!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.