Woordwolk

14 maart 2017

Woordwolk

De meest simpele omschrijving van een woordwolk is ‘een verzameling van woorden’. Met behulp van een online tool is het mogelijk woorden of begrippen visueel vorm te geven in een wolk, maar ook in andere figuren. Op een aantal manieren is een woordwolk te maken. Eerst volgt deze opsomming, daarna de didactische mogelijkheden.

Real-time woordwolk

Met behulp van Mentimeter is het mogelijk om real-time een woordwolk te maken. Van te voren maak je een woordwolk aan, je wilt bijvoorbeeld dat studenten een synoniem voor een bepaald begrip opschrijven of je wilt reacties inventariseren op een woord of begrip. Zie hier voor meer uitleg over het gebruik van Mentimeter.

Andere woordwolken

Woordwolk.nl is een gratis online tool om een woordwolk te maken. Inloggen is niet vereist. Via ‘Bestand’ maak je een nieuw woordwolk en vervolgens kan je een bestand importeren of via ‘plak/type’ woorden intypen of plakken. De woordwolk wordt automatisch aangemaakt, waarna lettertype, layout en kleur naar wens aangepast kan worden. De gemaakte woordwolk is te bewaren als afbeelding (.png).

Tagul is een andere gratis online tool en ook hier is inloggen niet vereist. Via ‘Create now’ wordt een nieuw scherm geopend. In de linkerkolom zijn een aantal opties: woorden (woorden intypen of importeren), vormen, lettertype, layout en kleuren en animaties aanpassen. Bij Tagul is het mogelijk om aan te geven hoe vaak een woord mag terugkomen in de wolk. Via ‘Visualize’ creëert Tagul  een woordwolk (zie afbeelding rechts). In de gratis versie is het mogelijk de wolk als afbeelding (.png) te downloaden. Er zijn meer opties beschikbaar (zoals wolk mailen of op Twitter delen) hiervoor is het noodzakelijk om een gratis account aan te maken

Woordwolk in het onderwijs – didactische toepassingen

Mentimeter

Het grote voordeel hiervan is de real-time toepassing. Tijdens een college, tutorbijeenkomst, een training kunnen studenten via hun laptop of mobiel zelf bijdragen aan het ontstaan van een woordwolk. Deze is te gebruiken om een discussie op te starten, reacties op een woord of begrip te inventariseren en deze te bespreken, en zelfs een evaluatie van de bijeenkomt te maken. Het beste werkt dit als je de beschikking hebt over een scherm of digiboard zodat de wolk voor iedereen te zien is. Voor studenten is het ontzettend leuk en uitdagend om (anoniem) mee te doen aan het samen creëren van een woordwolk die bij elke input van vorm verandert.

Woordwolk.nl en Tagul

Tijdens een bijeenkomst kunnen studenten zelf, individueel of in groepjes, een woordwolk maken over een bepaald begrip. Je zou bijvoorbeeld kunnen starten met voorkennis activeren door aan de student te vragen alles te noteren wat hij weet. Aan het einde van de les voegt de student alle begrippen toe die hij nieuw heeft geleerd. Een andere manier is door groepjes van 2 maximaal 3 studenten te maken en aan hen te vragen een woordwolk te maken over een bepaald begrip. De woordwolk schuift dan door naar de volgende groep die kan aanvullen, enzovoort.

Ook als docent kun je een woordwolk gebruiken, bijvoorbeeld door de begrippen die tijdens een bijeenkomst centraal staan, in een wolk te zetten. Een woordwolk is ook te gebruiken door woorden van een recent nieuwsbericht erin te zetten (zorg er wel voor dat veelvoorkomende woorden zoals lid- en voegwoorden niet toevoegt worden ), en deze te gebruiken om een discussie te starten.

Tips, trucs en meer

Meet de zuyd expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt ook zeker een reactie van de Zuyd Experts:

 

2 reacties op “Woordwolk”

  1. chris schreef:

    Beste Didi,

    Shakespeak kent ook de woordenwolk. Interactief in je Powerpoint. Dat is de wel een Tool waar wij licentie van hebben…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.