Mentimeter

7 oktober 2016

Mentimeter is een tool die je kunt inzetten om interactieve sessies met je publiek (studenten) te organiseren. Je kunt een poll maken, een woordwolk (wordcloud) maar ook vragen formuleren.

Mentimeter is geen standaard Zuyd applicatie en wordt daarom niet ondersteund.
Zie A-Z overzicht voor alle tools.
Check Sendsteps als alternatieve tool voor Mentimeter.

 

Mentimeter

Een account aanmaken is gratis. Er zijn verschillende premium-versies beschikbaar waarmee je eigen thema/logo kunt gebruiken, meerdere vragen kunt stellen en rapportages kunt maken. Met het gratis account is het maar mogelijk maximaal twee vragen in een vragenlijst te formuleren. Het aantal polls, woordwolken en dergelijke is onbeperkt en worden ook onbeperkt bewaard. Na het aanmaken verschijnt er een venster waarop de inlog en een code (die 45 dagen bewaard blijft) staan. De student logt in via menti.com en vult de code in. Het werkt zowel via een laptop als smartphone/tablet.

 

Welke opties heb je binnen Mentimeter?

 • Muliple choice vragen (te gebruiken als je de antwoordalternatieven al kent)
 • Wordcloud (ook wel woordwolk om bijvoorbeeld voorkennis te activeren)
 • Scales (ook wel schaalvragen, met een schuif die de student kan verplaatsen)
 • Open-ended (open vragen, als je geïnteresseerd bent in een gedachtengang of argument)
 • 100-point rating (100-punten verdeling, als je wilt weten welke vaststaande antwoordalternatieve zwaarder of lichter wegen)
 • 2 by 2 matrix (2 assenstelsel, als je wilt weten hoe een verdeling ligt op twee assen)
 • Who will win? (wie wint er? Als je alleen gericht bent op de uitkomst van een stemming)

Mentimeter in het onderwijs – didactische toepassingen

Tutor: als tutor kun je Mentimeter inzetten om voorkennis te activeren (gebruik dan de optie wordcloud) of juist een discussie te stimuleren door open-ended vragen te maken. Als je de laatste optie kiest moet je eerste de naam van de nieuwe presentatie opgeven. Je klikt open-ended aan en kies vervolgens hoe het resultaat moet worden getoond (result layout). Dit kan op drie manieren: (1) met tekstballonnen (speech bubble), (2) één voor één (one by one) of (3) de antwoorden continu laten zien (flowing grid). Je typt je vraag in, let goed op dat dit een open vraag is. Klik op bewaren (save) en via de knop ‘show presentatie’, start de presentatie en kunnen studenten inloggen.

Trainer: soms is het interessant te weten welke waarde studenten hechten aan bepaalde begrippen of antwoorden. Met de optie 100-points kom je hierachter. Type na het kiezen van een naam voor de presentatie je de vraag in. Vervolgens geef je de antwoordmogelijkheden aan, maximaal tien. Door op bewaren te klikken , start de presentatie en kan de student inloggen. Hij ziet de vraag en de antwoordmogelijkheden en moet 100 punten verdelen (via stapjes van 10). De resultaten worden direct verwerkt.

Hoorcollegedocent: het activeren van voorkennis of het willen betrekken van studenten bij een hoorcollege is altijd een uitdaging. De optie woordwolk (wordcloud) is hiervoor zeer geschikt, zeker als je deze inzet aan het begin van een hoorcollege. Na het aanmaken van een woordwolk wordt gevraagd een vraag te formuleren, bijvoorbeeld ‘waar denk je aan bij het woord …’. Je stelt in hoeveel keer een student antwoord kan geven. Drie is een goed aantal, dat geeft enerzijds de student de mogelijkheid ook minder dan drie antwoorden in te voeren, maar het limiteert tegelijkertijd. Nadat de student zijn antwoorden heeft ingevoerd worden deze direct verwerkt in de woordwolk wat een boeiend effect is.

Tips, trucs en meer

 • Het is mogelijk de uitslag van een quiz te exporteren. Ga naar je dashboard en achter elke presentaties vind je vier icoontjes (zie afbeelding). Klik op export results, en in een volgend venster heb je de mogelijkheid om de resultaten te bewaren als pdf of als presentation screenshots.
 • Bij Mentimeter kun het tempo van stemmen kiezen (voting pace). Standaard staat deze op presenter’s pace, waarbij de docent bepaalt wanneer de volgende vraag in beeld verschijnt. Als je wilt dat de student zelf het tempo bepaalt kies je voor audience pace.
 • Standaard staat de achtergrond (theme) op light. Maar er zijn meer keuzes zoals dark en brick wall.
 • Je kunt altijd de naam van de presentatie veranderen door op het ‘pennetje’ te klikken die achter de naam staat.
 • Een PowerPoint plugin is beschikbaar om Mentimeter te integreren in deze presentatietool. Deze add-in is alleen beschikbaar voor PowerPoint Online via Office 365.
 • Handleiding Mentimeter via www.mentimeter.com/how-to
 • Via YouTube zijn diverse instructievideo’s van Mentimeter beschikbaar
 • Zie ook item over Woordwolk

Heb je vragen?

Gebruik dan de reactieruimte onder dit blogitem.

 

10 reacties op “Mentimeter”

 1. iRIS schreef:

  Ik heb een student account van mentimeter, alleen nu kwam er pas voorbij dat het binnen twee dagen moet inzetten en dat dit anders vervalt klopt dit? Want mijn presentatie is pas over twee weken, en dan zou al dit werk eventueel voor niks zijn?

  Alvast bedankt!

  gROETJES, iRIS

  • Judith van Hooijdonk schreef:

   Dag Iris,
   Dat zou vervelend zijn. Ik hoop niet dat je de vragen inmiddels kwijt bent. Ik had hier nooit van gehoord dat je bij een gratis account naast een beperking van het aantal vragen (twee) ook een beperking in tijd is. Ik zou je adviseren om een gratis educational account aan te maken met je onderwijsaccount https://www.mentimeter.com/plans/education
   Groet,
   Judith

 2. Ireen schreef:

  Kun je zelf bij het Digibord staan en mentimeter doen met studenten die thuis zitten? En kunnen mensen ook via de computer meedoen of is het alleen via de telefoon?

  • Didi Joppe schreef:

   Hallo Ireen,

   Goede vraag, In principe zou dat moeten kunnen. Het gaat tenslotte om de unieke code die studenten moeten invoeren. Misschien samen even uit proberen? Start maar een quiz op en stuur mij de unieke code ervan (didi.joppe@zuyd.nl). Log ik in op menti.com

   Studenten kunnen inloggen via hun smarthphone, tablet of de computer. Zij loggen allemaal in op de site: menti.com met een unieke code.
   Groet, Didi

 3. […] 12. Mentimeter – Digitale Didactiek […]

 4. hilde schreef:

  Kan ik nagaan bij Multiple Choise wie (elke leerling) wat heeft aangeduid? Klas telt 18 leerlingen

  • Judith van Hooijdonk schreef:

   Wellicht dat dit bij een betaald account wel kan Hilde.
   Wij bieden hier geen ondersteuning op.
   Groet,
   Judith

 5. […] 9. Mentimeter – Digitale Didactiek […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.