Sendsteps

Stendsteps

Sendsteps is een add-in voor Powerpoint en maakt een presentatie interactief. Het is mogelijk vragen te stellen, een quiz te maken of te stemmen (voting). Studenten kunnen via mobiel, laptop of tablet reageren of vragen stellen. Omdat Sendsteps is geïntegreerd in Powerpoint, hoef je de presentatie niet te verlaten. Na afloop is het mogelijk van alle antwoorden (anoniem of niet) een rapport (ook Excel) samen te stellen. Los van de slides kunnen ook aparte survey worden gemaakt die door de deelnemers kan worden ingevuld, zelfs lang nadat de presentatie is beëindigd. Ook het maken van woordwolken behoort tot de mogelijkheden.

 

Sendsteps is een standaard Zuydapplicatie en wordt ondersteund.

 

Een beperkte e-voting tool is in Moodle beschikbaar. In de Basiscursus voor Moodle [inloggen met Zuyd account] is een instructie(video) beschikbaar over de leeractiviteit E-voting.

 

Zuyd licentie

Je kunt Sendsteps meteen gratis gebruiken. Na het downloaden van de add-in installeert Sendsteps automatisch in Powerpoint met een nieuw tabblad. Onderdeel van het installatieproces is een Powerpoint waarin wordt uitgelegd hoe je Sendsteps kunt gebruiken. Met deze gratis versie kan je Sendsteps inzetten tot 20 deelnemers. Het aantal vragen is onbeperkt. De autorisatiecode is weliswaar eenmalig.

Voor alle docenten, studenten en medewerkers van Zuyd is een corporate licentie beschikbaar in de Zuyd look and feel.Op Zuydnet [inloggen met Zuyd-account] staat meer informatie over installatieprocedure en ondersteuningsaanbod.

Sendsteps in het onderwijs – didactische toepassingen

Sendsteps is gericht op interactie met de studenten en is vooral goed te gebruiken in hoor- of werkcolleges. In onderstaande video zie je een voorbeeld en de didactische mogelijkheden.

Studenten kunnen via mobiel, laptop of tablet reageren of vragen stellen. Omdat Sendsteps is geïntegreerd in Powerpoint, hoef je de presentatie niet te verlaten. Na afloop is het mogelijk een rapport (scherm alsook Excel) samen te stellen.

Hoe werkt het? Kies de Powerpointslide waarop je een vraag wilt zetten en klik op het tabblad Sendsteps en dan op de Add vote slide. Je maakt een multiple choice vraag met antwoordmogelijkheden en op hetzelfde venster kan je o.a. aangeven welk antwoord correct is, hoeveel keer mag worden gestemd, etc. Sendsteps voegt automatische drie slides toe aan de presentatie: één slide als aankondiging en hoe de student kan meedoen (eenmalig). In de tweede slide staat de vraag en antwoordmogelijkheden en op de derde komen de resultaten. Op het moment dat de presentatie actief is, kan de student reageren. Klik je door naar de volgende slide, komen daar de resultaten te staan. Presentator kan vooraf instellen of reageren dan nog mogelijk is. Na afloop krijg je een mail met een link naar de resultaten. Deze kun je vervolgens exporteren naar Excel of als PDF. De antwoorden zijn automatisch verwerkt in een taartdiagram die te downloaden is als afbeelding.

Naast vragen stellen met behulp van Sendsteps is het ook te gebruiken voor een survey op einde van les, twitterberichten kunnen beschikbaar gesteld worden op het  beeldscherm en resultaatschermen kunnen worden gedeeld.

Tips, trucs en meer

  • Wil je Sendsteps een keer uitproberen? Dat is mogelijk, ga naar de site van Sendsteps en klik op de button ‘Start gratis’. De add-in wordt gedownload en als je dit exe-bestand opent wordt de add-in geintalleerd. Met deze gratis versie zijn er enkele beperkingen in het aantal gelijktijdige deelnemers en mogelijkheden.
  • Op het dashboard van Sendsteps is het mogelijk bij Student Identification aan te geven of het publiek wel of niet anoniem kan reageren.
  • In een aantal video’s kan je de basisbeginselen van Sendsteps leren.

Heb je vragen?

@Zuyd-collega: Wil je meer informatie over ontwerpen en ontwikkelen van video voor blended onderwijs? We helpen je graag! Zie onze contactgegevens.

Update: 27 juni 2022

Reacties zijn gesloten.