Video inzetten

29 september 2016

Video in het onderwijs – didactische toepassingen

Op welke wijze kun je video inzetten in het onderwijs? Met video is het mogelijk:

  • Voorkennis te activeren.
  • Informatie te presenteren.
  • Reflecteren en feedback geven.
  • Oefenen en creëren.
  • Communiceren en beoordelen.

Tijdens verschillende fasen van het leerproces is video in te zetten: de voorbereiding, uitvoering en evaluatiefase. Wat betekent dit voor hoe het bewegende beeld eruit moet zien?

Het segmentatieprincipe
Indien studenten nog niet veel voorkennis hebben over het onderwerp, is het effectief om de video in stukjes op te knippen. Studenten krijgen zo steeds de gelegenheid om de informatie te verwerken voordat zij weer nieuwe informatie krijgen. Als studenten al meer weten over een onderwerp is segmentatie niet effectief.

Het ‘in je eigen tempo principe’
Als studenten zelf het presentatietempo van een video kunnen bepalen, geeft dat hen de ruimte om nieuwe informatie goed te verwerken.

Aandacht richten met signalering
Signalering betekent: de aandacht richten naar de meest relevante aspecten van het leermateriaal.  Signalering in videobeelden kan door het gebruik van bepaalde videotechnieken (inzoomen), door het toevoegen van visuele cues (pijltjes of gekleurde kaders) of sociale cues (intonatie, gebaren).

Gebruik van modelvoorbeelden
Mensen leren van een goed voorbeeld van anderen: observationeel leren. In een ‘videomodelvoorbeeld’ doet iemand het liefst een expert zoals een vakdocent of een professional, een taak of handeling voor. Het best is dit te combineren met mondelinge uitleg. Uit onderzoek is bekend dat het zien van deze voorbeelden, studenten helpt hun eigen vaardigheden te verbeteren.

Een didactische werkvorm waarvan het effect is bewezen is de ‘Flipped Classroom’. Bij Zuyd zijn ook best practices te vindenLuisa Arrivillage en Alexandra Montague zetten dit principe sinds 2014 in bij de lessen Spaans op de faculteit International Business and Communication. Hun ervaringen zijn erg positief, studenten zijn meer verantwoordelijk voor hun eigen leerproces, meer gemotiveerd en halen betere cijfers.

Het (online) bekijken van video’s tijdens colleges heeft een aantal voordelen. Je kunt met video een nieuw onderwerp introduceren, een discussie starten, formatief toetsen, de buitenwereld binnenhalen, of feedback geven via video.

Onderstaande animatie is van het lectoraat Teaching, Learning & Technology van hogeschool Inholland en heeft als doel om docenten van de hogeschool te informeren over de mogelijkheden van de didactische inzet van video en handreikingen mee te geven om video effectief in te zetten in verschillende leersituaties. Wil je als Zuyd-collega hierover meer weten? Neem dan contact op met video@zuyd.nl of onderwijsvraag@zuyd.nl

Zie ook bijhorende factsheet: Handreiking voor het didactisch inzetten van video.

Tips, trucs en meer

Meet the Zuyd expert

Heb je vragen? gebruik de reactieruimte ondit blogitem. iedereen kan natuurlijk op elke vraaag reageren, maar je ontvangt zeker ook een reactie van de Zuyd Expert.

of mail onderwijsvraag@zuyd.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.