Microsoft Teams & Stream

24 maart 2020

Microsoft Teams

Teams is een applicatie van Office 365 dat door groepen van Zuyd gebruikt om samen te werken. Binnen Zuyd wordt het gebruikt om online les te geven en om online te overleggen met collega’s en externen.

In de handleiding Werken in Teams lees je hoe je Teams kunt inzetten bij online lesgeven en vergaderen.

Werken_OnlineLesgevenTeams

 

Online overleggen met externen?

Om online te overleggen met externen hoef je geen Teams-omgeving aan te maken. Je kunt mensen met elk-mailadres voor een Team Meeting uitnodigen via de outlookagenda. Ook dat staat in de handleiding uitgelegd, zie optie 3: inplannen via Outlook.

Teams in het onderwijs – didactische toepassingen

Met Teams kan heel veel. Voor alle andere onderwijsactiviteiten zoals het delen van leermaterialen, het geven en inleveren van opdrachten gebruiken we bij Zuyd de digitale leeromgeving Moodle.

Wanneer je een online les geeft met behulp van Microsoft Teams zul je als docent een aantal zaken anders moeten doen dan je gewend bent als iedereen fysiek bij je in de klas zit. In het blog ‘Didactiek tijdens een online les‘ staan een aantal didactische aandachtspunten geformuleerd.

In sommige gevallen is het ook handig om te voorkomen dat alle deelnemers in een online les microfoons kunnen dempen of presentaties kunnen bedienen. Dit kan je voorkomen door de vergaderopties van een geplande bijeenkomst in Teams aan te passen. Zie onderstaande video-instructie.

https://youtu.be/bLiORjVExRs

Online les opnemen

Wil je je les of bijeenkomst opnemen, dan heb je rekening te houden met de privacywet, meer informatie hierover in het blogbericht Privacy en online onderwijs. In het document ‘To do bij een opname of online les’ vind je een stappenplan met een opsomming waar rekening te houden bij (opname van) een online les.

Livegebeurtenis

Via de Teams agenda is het ook mogelijk een live event of een webinar te organiseren. Men neemt dan niet deel via audio of video, er is alleen een chatoptie. Deze mogelijkheid is bij uitstek te gebruiken bij een one-to-many presentatie. Hoe je zo’n livegebeurtenis aanmaakt, kan je onderstaande video [13 min] bekijken.

Bij Zuyd is het niet mogelijk een livegebeurtenis openbaar te streamen. De livegebeurtenis wordt niet opgeslagen in Stream. Het is wel mogelijk deze te downloaden en te delen via Mediasite->Moodle.

Microsoft Stream

Stream is een soort YouTube kanaal van Microsoft, ook vergelijkbaar met het videoplatform van Zuyd, Mediasite.
De opname van Teambijeenkomsten worden hier opgeslagen. In onderstaande handleiding zie je hoe je je opname kan publiceren, bekijken, bewerken of delen. In sommige gevallen is het niet handig als deelnemers in een bijeenkomst de opname kunnen bekijken. Het is mogelijk om de machtigingen hiervoor aan te passen. Ook dat staat in de handleiding beschreven [download].

OpnameOnlineLesTeamsStreamv2

 

Tips, trucs en meer

Meet the Zuyd Expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt zeker ook een reactie van de Zuyd Experts:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.