Privacy en online onderwijs #corona update 5

21 maart 2020

Privacy en online onderwijs

Het coronavirus is geen ontheffing voor de AVG, blogt Anoud Engelfriet. We maken daarom gebruik van de systemen van Zuyd. Ook Wilfred schrijft: “Ook in tijden van een pandemie moet je je aan de AVG houden bij de keuze voor leertechnologie”. Toch worden applicaties als Zoom, Google Classroom, Padlet, Mentimeter, Socrative gebruikt waar Zuyd geen verwerkersovereenkomst mee heeft. We begrijpen dat onder druk naar allerlei online tools wordt gegrepen. Controleer wel of de data op servers in de EU worden bewaard. En hoe deze tools omgaan met persoonsgegevens. Als docent heb je een andere verantwoordelijkheid dan als privé-persoon.

Beeldmateriaal van docenten en studenten

Nu we vanuit thuis werken, lesgeven en les volgen worden vele online lessen in Teams en BlueJeans opgenomen zodat iedereen deze later terug kan zien. Handig natuurlijk. Maar niet iedereen, zowel docenten als studenten, vindt het prettig om met zijn gezicht in beeld te zijn. Video’s (en ook foto’s) zijn persoonsgegevens en mogen niet zonder toestemming gepubliceerd of gedeeld te worden.

Het vragen van toestemming bij het delen van beeldmateriaal is verplicht volgens de AVG. Zie voor meer informatie op de website Autoriteit Persoonsgegevens. Ook op Zuydnet staat dat je voor het maken van video “je toestemming nodig hebt van iedereen die herkenbaar is beeld komt. Vanzelfsprekend heb je ook toestemming nodig als je het beeldmateriaal publiceert op een website of social media”.

DUS …

  • Vervaag je achtergrond (zie handleidingen) zodat je privé-omgeving minder zichtbaar is;
  • Als je de les wilt opnemen vraag dan vooraf of iedereen akkoord is met het opnemen van de les, en meldt hoe deze gedeeld wordt (op Teams, BlueJeans, Mediasite, Moodle of andere platforms);
  • Biedt ook achteraf de mogelijkheid om opnames offline te halen / te verwijderen als deelnemers zich alsnog bedenken;
  • Ook al leven we in een beeldcultuur, bedenk dat als je video-opdrachten aan studenten geeft sommige studenten niet graag in beeld zijn. De privacywet geldt voor iedereen. Maar het bespreekbaar.

VRAAG TOESTEMMING!

Zie ook de cursus van SURF “Privacy in het onderwijs’, zie case 2: Live streamen

Privacy regelen in Stream van opname in Teams

In deze video van Annet Smith (Nova College) zie je hoe je een opname maakt in Teams, die vervolgens in Stream wordt opgeslagen. Ook wordt getoond hoe je vervolgens de machtigingen kunt aanpassen voor de opname.

Digitaal geletterdheid

Nu we zoveel online zijn, worden cybersecurity en online privacy nog belangrijker. Dus kijk uit met phisingmails, update je laptop regelmatig en let op met het delen van persoonlijke informatie via videocalls. De Auoriteit Persoonsgegevens adviseert om dit geval te bellen, echter ook deze kunnen afgeluisterd worden. In het blogbericht over mediawijsheid staan een aantal tips en aandachtspunten verzameld.

Ondersteuning nodig?

  • Vraag professionals die je kunnen helpen drempels bij het ontwerpen van digitale leerarrangementen weg te nemen. Momenteel vind je via internet heel veel hulpbronnen. Ook binnen Zuyd staan collega’s klaar om te helpen. Vraag je collega om hulp, of de DLO-coach van je opleiding. Je kunt ook mailen naar onderwijsvraag@zuyd.nl | video@zuyd.nl

En onthoud: Goed online (blended) onderwijs ontwerpen kost tijd en ervaring. Wanneer we handelen in een noodsituatie moeten we elkaar niet te hoge verwachtingen opleggen; wees ook meelevend naar jezelf toe!

Zie ook de overzichtspagina met alle corona updates

 

Uitgelichte afbeelding van Vektor Kunst via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.