PowToon

4 november 2016

PowToon

PowToon is een online tool om filmpjes te maken voorzien van animaties en geluid. Maak een gratis account aan waarmee je filmpjes van maximaal 5 minuten kunt maken. Na inloggen kies je uit vier verschillende mogelijkheden: een filmpje maken op basis van een blanke template, kiezen uit scenes of templates en als bonus (herfst 2017) het maken van een vierkante video voor Instagram of Facebook. Sommige templates bevatten betaalde Premium onderdelen, deze zijn snel te verwijderen.

De kern van PowToon is het maken van een tijdlijn waarop verschillende onderdelen een plaats krijgen. Bijvoorbeeld: eerst verschijnt er een plaatje en na 3 seconden komt er tekst bij. Na een aantal seconden verdwijnt het plaatje en komt er een figuurtje te staan en is muziek te horen. Dit achter elkaar gezet vormt filmpje. In de gratis versie kun je een filmpje maken van maximaal 5 minuten.

Hoe werkt het? Een filmpje bestaat uit een aantal slides die een scene voorstellen in het filmpje. Een slide duurt maximaal 20 seconden. Er zijn drie manieren om een PowToon te maken: starten met niet-ingevulde slides (from scratch), door het gebruiken van een storyboard of een template genbruiken. Kijk hier voor meer informatie. Per slide zijn elementen toe te voegen zoals: een achtergrond, tekst, karakters (waarvan sommigen kunnen bewegen), objecten maar ook video of geluid. Net zoals bij PowerPoint is de overgang tussen slides aan te passen, zoals inzoomen of handen die de volgende slide ‘naar beneden trekt’ (zie het filmpje hierboven).

Hoe pak je het aan? Start eerst met het maken van een storyboard. Kies één onderwerp voor het filmpje, bepaal wat in het filmpje aan bod moet komen, welke tekst en afbeeldingen je wilt gebruiken en hoe lang het filmpje moet duren. Pas hierna maak je een PowToon, bijvoorbeeld door een template te gebruiken. Bekijk korte instructievideo’s hoe je een storyboard maakt, de editor gebruikt en een PowToon publiceert. De PowToon is op verschillende manieren te bewaren en delen, bijvoorbeeld op YouTube, als PDF of te embedden (deze code heb je nodig om een PowToon te embedden in Moodle).

PowToon in het onderwijs – didactische toepassingen

Hoorcollegedocent: een korte animatie voorzien van tekst (geschreven of gesproken) en beelden (afbeeldingen of video) tijdens een hoor- of werkcollege inzetten is een prima middel om een belangrijk thema onder de aandacht te brengen. Ook zorgt het voor de nodige afwisseling tijdens een college. Kies één onderwerp voor je PowToon, bij te veel informatie haakt de kijker af.

Tips, trucs en meer

  • PowToon werkt het beste met de browser Chrome.
  • Het maken van een PowToon presentatie kost tijd, zeker omdat er veel mogelijkheden zijn. Gebruik een template.
  • In de gratis basisversie is het logo van PowToon zichtbaar. In de betaalde versie kan je het logo verwijderen en heb je meer keuze uit illustraties, achtergronden en muziek.
  • Stem (bewegende) beelden af op de (gesproken of geschreven) tekst. Meer multimedia tips? Kijk op onderwijsontwikkeling.zuyd.nl.
  • Zie ook de Zeven Gouden Kennisclips Tips
  • Op de site van PowToon staan diverse tutorials.
  • PowToon heeft een eigen YouTube kanaal

Meet de Zuyd-expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt ook zeker een reactie van de Zuyd Experts:

 

Eén reactie op “PowToon”

  1. Sanne schreef:

    Mag je een zelfontwikkelde video gebruiken voor een website? Zijn alle foto’s en filmpjes, die je kan gebruiken rechten vrij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.