Auteursrecht op afbeeldingen

27 november 2017

In veel presentaties (PowerPoint/Prezi/Weblectures) maar ook in cursusmateriaal wordt gebruik gemaakt van foto’s en afbeeldingen. Ook hierbij dien je rekening te houden met auteursrechten. Het zoeken en vinden van rechtenvrije afbeeldingen is niet altijd gemakkelijk. Vrijwel alle foto’s en alle plaatjes die op internet beschikbaar zijn, zijn auteursrechtelijk beschermd.

Een overzicht van hulpbronnen waar je rechtenvrije afbeeldingen kunt vinden:

  • Zuyd Bibliotheek heeft een licentie op Britannica Image Quest. Hier vind je rechtenvrije afbeeldingen die je kan gebruiken voor het onderwijs.
  • Zoekmachine CC search voor het vinden van afbeeldingen onder Creative Commons licentie
  • Een overzicht van 21 bronnen waar gratis (stock)afbeeldingen te vinden zijn
  • Overzicht van gratis fotobank bronnen waarvan Pixabay een veelgebruikte is
  • Foto’s zoeken en hergebruiken is een overzichtspagina op het Vakblog van Raymond Snijders. Hier vind je een overzicht van zijn blogposts over fotosites die door  een Creative Commons licentie toestemming geven voor hergebruik van foto’s
  • De bibliotheek van de Hanzehogeschool heeft een Libguide Afbeeldingen & auteursrecht samengesteld met handige tips en trucs

Tips, trucs en meer

  • Bronvermelding is dus verplicht! Een vermelding van de vindplaats van de foto of afbeelding en naam van de maker, kan je bijvoorbeeld toevoegen in een overzicht op de laatste slide. Weet je niet meer waar je de bron gevonden hebt dan kan Google je hierbij helpen! Sleep de afbeelding naar het zoekvak Google afbeeldingen en Google gaat voor je op zoek.
  • Zie op website Ius mentis meer informatie over auteursrecht op foto’s.
  • Voor het gebruik van afbeeldingen voor onderwijsdoeleinden is een afspraak gemaakt met Pictoright. Binnen deze afspraak geldt dat je in presentaties tot 25 foto’s, afbeeldingen of andersoortig beeldmateriaal mag worden opgenomen zonder aanvullende toestemming (wel bronvermelding!), waarvan tot 5 foto’s van dezelfde maker afkomstig mogen zijn. Echter deze presentaties mogen online alleen gedeeld worden binnen de (digitale) leeromgeving van Zuyd (dus alleen beschikbaar met een Zuyd account).
    Gebruik daarom afbeeldingen met een CC-licentie (Zie meer hierover bij het item over Creative Commons).
  • Bij het gebruik van foto’s uit het publieke domein (CC0) is bronvermelding zelfs niet nodig. De website Pixabay bevat veel foto’s uit het publieke domein.

Meet the Zuyd expert

Zie ook de vuistregels opgesteld door het Netwerk Auteursrechten Informatiepunten hbo met  SURF. Op de website van het Auteursrechten Informatiepunt van Zuyd Bibliotheek vind je hierover alle benodigde informatie. Je kunt hier ook terecht voor nadere toelichting, mail naar: auteursrechteninformatiepunt@zuyd.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.