Creative Commons

26 januari 2017

Creative Commons

Creative Commons biedt auteurs, kunstenaars, wetenschappers, docenten en alle andere creatieve makers de vrijheid om op een flexibele manier met hun auteursrechten om te gaan. Met een keuze uit zes (gratis) beschikbare standaardlicenties bepaalt de auteursrechthebbende in welke mate zijn of haar werk verder verspreid mag worden, en onder welke voorwaarden dit mag.

Met een Creative Commons-licentie behoud je al je rechten, maar geef je aan anderen toestemming om je werk te verspreiden, met anderen te delen of bij sommige licenties ook om het werk te bewerken. Het aanbieden van je werk onder een Creative Commons-licentie betekent niet dat je je auteursrechten opgeeft. Zonder een Creative Commons-licentie zou iedereen expliciet toestemming aan je moeten vragen voor elk gebruik van je werk. Met een Creative Commons-licentie kan je in een keer aan iedereen duidelijk maken onder welke voorwaarden ze je werk mogen gebruiken zonder dat er telkens toestemming nodig is.

Klik op de afbeelding voor meer uitleg over de zestal CC-licenties.

CClicenties

of bekijk de uitleg in deze video

Eerder gepubliceerd op MOOZI-blog

Deze website is ook gepubliceerd onder een creative commons: cc-by-sa

Tips, trucs en meer

  • Creative Commons Nederland
  • CC0 is geen licentie maar een verklaring waarin de maker afstand doet van zijn/haar auteursrecht. Hiermee wordt het werk in het Publieke Domein geplaatst.
  • Portal Onderzoek van Zuyd Bibliotheek

Meet the Zuyd Expert

Heb je vragen? Wend je je tot het Auteursrechten Informatiepunt van Zuyd Bibliotheek

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.