Wiki’s

22 februari 2018

Wiki

Iedereen die op het internet iets opzoekt, komt Wikipedia tegen, een encyclopedie waaraan iedereen kan bijdragen. Het bijzondere aan het samenwerken in een wiki is dat niet alleen ieders bijdrage aangevuld, verbeterd en verwijderd kan worden maar ook dat alle wijzigingen, met de naam van degene die de wijziging heeft doorgevoerd, online bewaard worden. Daardoor kan iedereen zien hoe de huidige pagina tot stand is gekomen en wie daaraan een bijdrage hebben geleverd.

Er zijn verschillende online platforms waar je met een gratis account een wiki kunt aanmaken:

Ook Moodle biedt de mogelijkheid om binnen die omgeving een wiki op te zetten. Dat biedt een aantal voordelen: de student kent de omgeving en de toegang tot de wiki is beveiligd. In de Basiscursus Moodle [alleen toegankelijk met een Zuydaccount] is meer informatie te vinden over deze Moodle activiteit.

Wiki’s in het onderwijs –  didactische toepassingen

Naast het raadplegen van wiki’s kan je ook samen met anderen een wiki maken en zo als leermiddel inzetten. Studenten kunnen samenwerken aan een bepaald onderwerp in een wiki, bijvoorbeeld om samen een werkstuk te maken, een essay te schrijven of een uitgebreid artikel. Een wiki kan ook gebruikt worden als voorbereiding op een conferentie of – na afloop daarvan – de verslaglegging van de presentaties die op die conferentie gegeven zijn.

Tutor: een wiki is met name gericht op het verzamelen, delen en verdiepen van kennis. Studenten kunnen een wiki gebruiken om over één bepaald onderwerp of thema kennis te verzamelen. De wiki fungeert dan als een bron van informatie.

Een individuele wiki kan ook een vorm zijn om te toetsen hoe een student aan de slag is gegaan met leerstof en opdrachten.

Het werken met een wiki heeft een aantal voordelen:

  • De docent kan precies zien wie wat wanneer en waarom heeft gedaan in de wiki. Hierdoor wordt het ontstaansproces zichtbaar en het werk van de student kan – mede – hierop beoordeeld worden;
  • De software zorgt voor versiebeheer: als per ongeluk iets is weggegooid of ten onrechte gewijzigd kan met één druk op de knop een vorige versie van de wiki teruggezet worden;

Om een wiki te laten slagen is het van belang dat de deelnemers elkaars bijdragen respecteren en als doel hebben om gezamenlijk een goede tekst te schrijven. De discussiepagina – die op elke wikipagina is te vinden – biedt de mogelijkheid om te overleggen wat de beste tekst is voor die pagina.

Door studenten te laten publiceren op het web kan aandacht besteed worden aan copyright: wanneer mag je materiaal dat elders op het web gevonden wordt in je eigen wiki overnemen? Raadpleeg hiervoor het item over plagiaatpreventie op de bibliotheeksite.

 

Tips, trucs en meer

  • Haal meer uit je wiki – praktijkcase op Frankwatching
  • Wikiversity: een deelproject van Wikipedia waarin samengewerkt wordt om open source leermiddelen te ontwikkelen
  • Wikibooks, een ander deelproject van Wikipedia waarin wordt samengewerkt aan open source educatieve tekstboeken voor het basis- tot en met het hoger onderwijs

Meet de Zuyd expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt ook zeker een reactie van de Zuyd experts:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.