Sendsteps (voorheen Shakespeak)

1 december 2016

Shakespeak heet nu Stendsteps Education

Sendsteps is een add-in voor Powerpoint en maakt een presentatie interactief. Het is mogelijk vragen te stellen, een quiz te maken of te stemmen (voting). Interactie kan via SMS, Twitter en Internet. Alle antwoorden (anoniem of niet) kunnen altijd achteraf worden opgevraagd (in overzichten op het scherm en in een Excel-bestand). Los van de slides kunnen ook aparte survey worden gemaakt die door de toehoorders kan worden ingevuld, zelfs lang nadat de presentatie is beëindigd. Ook het maken van Woordwolken behoort tot de mogelijkheden.

Een beperkte e-voting tool is in Moodle beschikbaar. In de Basiscursus voor Moodle [inloggen met Zuyd account] is een instructie(video) beschikbaar over de leeractiviteit E-voting.

 

Zuyd licentie

Je kunt Sendsteps meteen gratis gebruiken. Na het downloaden van de add-in installeert Sendsteps automatisch in Powerpoint met een nieuw tabblad. Onderdeel van het installatieproces is een Powerpoint waarin wordt uitgelegd hoe je Sendsteps kunt gebruiken. Met deze gratis versie kan je Sendsteps inzetten tot 20 deelnemers. Het aantal vragen is onbeperkt. De autorisatiecode is weliswaar eenmalig. Wil je het vaker inzetten, voor een grotere groep inzetten of meer met de vraagstatistieken gaan doen, dan heeft Zuyd voor 60 gebruikers (e-mailadressen) een licentie waarvan je gebruik kunt maken (zolang de voorraad strekt). Als je hierin bent geïnteresseerd neem dan contact op met shakespeak@zuyd.nl.
Heb je installatierechten op je laptop?, dan kun je de software downloaden en de add-in installeert Shakespeak automatisch in Powerpoint met een nieuw tabblad. Heb je geen regie over je laptop, stuur een e-mail naar shakespeak@zuyd.nl en dan wordt het geregeld.

Sendsteps in het onderwijs – didactische toepassingen

Sendsteps is gericht op interactie met de studenten en is vooral goed te gebruiken in hoor- of werkcolleges. In onderstaande video zie je een voorbeeld en de didactische mogelijkheden.

Studenten kunnen via mobiel, laptop of tablet reageren of vragen stellen. Omdat Sendsteps is geïntegreerd in Powerpoint, hoef je de presentatie niet te verlaten. Na afloop is het mogelijk een rapport (scherm alsook Excel) samen te stellen.

Hoe werkt het? Kies de Powerpointslide waarop je een vraag wilt zetten en klik op  het tabblad Shakespeak en dan op de Add vote slide. Je maakt een multiple choice vraag met antwoordmogelijkheden en op hetzelfde venster kan je o.a. aangeven welk antwoord correct is, hoeveel keer mag worden gestemd, etc. Sendsteps voegt automatische drie slides toe aan de presentatie: één slide als aankondiging en hoe de student kan meedoen (eenmalig). In de tweede slide staat de vraag en antwoordmogelijkheden en op de derde komen de resultaten. Op het moment dat de presentatie actief is, kan de student reageren. Klik je door naar de volgende slide, komen daar de resultaten te staan. Presentator kan vooraf instellen of reageren dan nog mogelijk is. Na afloop krijg je een mail met een link naar de resultaten. Deze kun je vervolgens exporteren naar Excel of als PDF. De antwoorden zijn automatisch verwerkt in een taartdiagram die te downloaden is als afbeelding.

Naast vragen stellen met behulp van Sendsteps is het ook te gebruiken voor een survey op einde van les, twitterberichten kunnen beschikbaar gesteld worden op het  beeldscherm en resultaatschermen kunnen worden gedeeld.

Tips, trucs en meer

  • Wil je Sendsteps eerst een keer uitproberen? Dat is mogelijk, ga naar de site van Sendsteps en klik op de button ‘Start gratis’. De add-in wordt gedownload en als je dit exe-bestand opent wordt de add-in geintalleerd. Met de gratis versie kunnen maximaal 20 studenten reageren.
  • Op het dashboard van Sendsteps is het mogelijk bij Student Identification aan te geven of het publiek wel of niet anoniem kan reageren.
  • Er komen regelmatig nieuwe mogelijkheden beschikbaar. Wil je een functie die niet bestaat, neem dan ook contact op met shakespeak@zuyd.nl. Wij kunnen deze vraag dan bij de ontwikkelaars leggen. Reeds eerder zijn onze vragen al eens verwerkt in de nieuwe versie.
  • In een aantal video’s kan je de basisbeginselen van Sendsteps leren
  • Shakespeak heeft een eigen Youtube kanaal.
  • Als docent/medewerker van Zuyd kan je je vragen mailen naar shakespeak@zuyd.nl.

Meet the Zuyd expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt zeker ook een reactie van de Zuyd Expert:

Wil je Sendsteps gaan gebruiken? Neem dan contact op met shakespeak@zuyd.nl.

Update: 25 augustus 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.