Screencast-O-Matic

11 oktober 2016

Screencast-O-Matic

Screencast-O-Matic is een gratis programma waarmee het mogelijk is om activiteiten op het scherm op te nemen. Zo is het mogelijk om zeer eenvoudig een opname te maken hoe je moet navigeren op een website, hoe je een reactie op een forum achterlaat of uitleg te geven hoe een bepaald programma werkt (zoals de screencast hieronder). Screencast-O-Matic neemt automatisch het scherm op en je stem. Met de gratis versie kun je per opname maximaal 15 minuten opnemen.

De bewegingen van de muis worden automatisch gedetecteerd. Als je de muis in een gebied veel beweegt, plaatst Screencast-O-Matic automatisch een gele cirkel erom heen. Klik op de video hieronder met uitleg over ScreencastOMatic (4 minuten).

Screencast-O-Matic in het onderwijs – didactische toepassingen

Een korte video met uitleg over het aanmaken van een blog, hoe je een wiki moet vormgeven of zoals hierboven, uitleg over een tool, is vooral goed in te zetten in Blended Learning. Het is mogelijk om:

  • via een link te verwijzen naar de video
  • de video te embedden (bijvoorbeeld in Moodle maar ook in Padlet)

Andere mogelijkheden zijn om als docent of tutor snel een eenvoudig een (korte) kennisclip op te nemen via de webcam, eventueel gecombineerd met opname van het scherm. Studenten kunnen screencast-o-matic gebruiken door hun presentatie op te nemen en te voorzien van uitleg. Deze video kunnen zij delen via bijvoorbeeld Youtube of door een link te sturen.

Zie voor uitgebreide informatie over screencasts bij het gelijknamige item Screencasting.

Tips, trucs en meer

  • Met een Pro account is het mogelijk om opgenomen video’s te bewerken, bijvoorbeeld gedeeltes van het scherm uit te lichten, te omcirkelen maar ook de opgenomen audio te deleten en/of te bewerken.
  • Standaard neemt Screencast-O-Matic het scherm en je stem op. Het is ook mogelijk om de webcam in te schakelen (voor het maken van een kennisclip) of te kiezen voor zowel het scherm én de webcam.
  • Meer tips over zelf een video maken.
  • Screencast-O-Matic heeft een eigen YouTube kanaal met allerlei instructievideo’s
  • Screencast-O-Matic is te vinden op Twitter: @screencasto
  • Handout Screencasten met Screencast-O-Matic  van EnNuOnline

Meet de zuyd expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren maar je ontvangt ook een reactie van de Zuyd Expert:

of mail onderwijsvraag@zuyd.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.