Prezi

10 september 2018

Prezi

Met een Prezi maak je een bijeenkomst (zoals een college, training of workshop) meer visueel aantrekkelijker en interactief. Prezi is ideaal In een Prezi is tekst, afbeeldingen, video’s en dergelijke op te nemen. Door het instellen van een ‘path’ in de Prezi, maak je als het ware eigen ‘sheets’. Hierdoor is het mogelijk door een Prezi te klikken in een volgorde die jij wilt, om in te zoomen op details, of zelfs midden in een Prezi met één klik terug te gaan naar het grote overzicht of een specifiek punt. Dit is meteen het grote verschil met Powerpoint, tijdens de presentatie is gemakkelijk heen en weer door een Prezi te gaan. Tot slot: Prezi is een cloud-service, de presentatie wordt automatisch opgeslagen.

Je start met een nieuwe presentatie door op het dasboard te kiezen voor ‘New presentation’.Blanke template
In het volgende venster kies je voor een template of klik op ‘Start blank prezi’. In de linkerkolom staan de ‘sheets’, bij een blanke Prezi staat maar één sheet (zie afbeelding rechts) en bij een template staan meerdere ‘sheets’. Ook bij een template is alles aan te passen, bijvoorbeeld andere afbeeldingen, video toevoegen of het path. Het invoegen gaat via de bovenste knop ‘Insert’.

Path

Met het Path is aan te geven hoe je tijdens de presentatie door de Prezi wilt gaan. Door linksbeneden op de knop ‘Edit path’ te klikken verandert het scherm. Door in te zoomen op een woord, afbeelding of video en erop te klikken, maakt Prezi een ‘sheet’. Deze verschijnen aan de linkerkant (zie afbeelding links). Niet tevreden met de volgorde? Sleep de ‘sheet’ naar wens naar boven of beneden of voeg later een nieuw path toe. Klaar met het maken van een path? Vergeet niet rechtsboven op ‘Done’ te klikken.

Prezi in het onderwijs – didactische toepassingen

Docent

Het grote voordeel van Prezi is dat alle informatie visueel en auditief is, dat wil zeggen tekst (geschreven en gesproken tekst) én afbeeldingen (zoals video). Het verwerken van informatie via de ogen en oren (de dual-coding theorie) zorgt ervoor dat de student actief bezig is met het verwerken van de informatie.

Student

Ook studenten kunnen gebruik maken van Prezi via een edu-account. Omdat het in de cloud is opgeslagen, is het mogelijk met meerdere studenten aan één Prezi te werken. Delen gaat eenvoudig door rechtsboven op het icoon ‘Share’ te klikken en via de optie ‘Share Prezi’ anderen toe te voegen via een mailadres. Door het maken van een path, moet de student vooraf een plan maken hoe hij het path vormgeeft, zoals waar zoomt hij op in waardoor verdiepend leren plaatsvindt.

Tips, trucs en meer…

  • Met een basisaccount krijgt je gratis toegang tot de basisfuncties van Prezi. Je kunt dan onbeperkt presentaties maken, delen en opslaan. Wil je meer (bv downloaden als pdf, offline toegang)? Klik bovenaan de startpagina van Prezi op ‘Pricing‘, daar vind je ook gereduceerde prijzen voor ‘education’.
  • Heb je al een edu-account bij Prezi? Er is het één en ander verandert. Je oude account is omgezet naar een Prezi Classic edu-account. De Prezi’s die je had gemaakt staan hier.
  • Prezi Clasic werkt het beste met Chrome. Prezi Next werkt alleen met Chrome, Firefox, Edge en Safari (dus niet met Internet Explorer).
  • Download Prezi handleiding
  • Beperk het gebruik van lettertypes (kies maximaal twee types). Meer tips over het combineren van tekst en afbeeldingen? Op de site Onderwijsontwikkeling.zuyd staan tips.

Meet de Zuyd Expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt ook zeker een reactie van de Zuyd Expert:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.