Animaties over de didactische inzet van video in het onderwijs

2 juni 2018

Het lectoraat Teaching, Learning & Technology van hogeschool Inholland heeft voor het onderzoeksthema video een tweetal animaties en factsheets ontwikkeld met als doel om docenten van de hogeschool te informeren over de mogelijkheden van de didactische inzet van video en handreikingen mee te geven om video effectief in te zetten in verschillende leersituaties. Jeroen Bottema heeft ze in een gelijknamige blogpost beschreven. Onderstaande tekst is integraal overgenomen van zijn blog. Alle credits gaan naar hem.

Video kan in allerlei vormen de leeromgeving verrijken en daarmee van toegevoegde waarde zijn in een leerproces. Het gebruik van video kan voordelen hebben voor de student en voor jou als docent, mits je over de inzet van video goed hebt nagedacht over welke activiteiten in een leerproces je wilt ondersteunen en wat je met de inzet van video wilt bereiken. Belangrijk hierbij is dat de inzet van video nooit op zichzelf staat maar dat de inzet altijd verbonden wordt met andere activiteiten in het leerproces.

Verrijking van de leeromgeving door inzet van video
De eerste set animatie & factsteet betreft een toelichting over soorten video en gebruik in het onderwijs. Er worden vijf voorbeelden benoemd:

  1. Het gebruik van bestaande video.
  2. Een zelfgemaakt filmpje, bijvoorbeeld een vlog.
  3. Een screencast, een opname van handelingen op een beeldscherm.
  4. Een weblecture, video-opname met presentatieslides
  5. Live lecture capturing, waarbij een bijeenkomst met studenten wordt opgenomen, inclusief de live interactie.

Vervolgens wordt kort besproken welke kennis/vaardigheden je nodig hebt om deze voorbeelden van video in te zetten.

Link naar factsheet

Video didactisch effectief inzetten in je onderwijs
De tweede set animatie & factsheet betreft een handreiking voor het didactisch inzetten van video. Hierbij wordt uitgegaan van het beroepsonderwijs waarbij het leerproces moet leiden tot kennis die iemand kan toepassen bij het uitvoeren van beroepstaken, en daarin kunnen vijf stappen worden onderscheiden. In de animatie wordt elke stap toegelicht waarbij wordt aangegeven welke rol video kan spelen:

  1. Voorkennis activeren;
  2. Actieve kennisverwerving;
  3. Effectieve kennisverwerking;
  4. Kennis productief maken;
  5. Reflectie op leeropbrengsten;

Link naar factsheet

Op de website van het lectoraat Teaching, Learning & Technology vind je meer informatie over het onderzoek naar de didactische inzet van video: inholland.nl/tlt

Wil je als collega van Zuyd video inzetten in je onderwijs? Bekijk dan de themapagina over Video of neem contact op met video@zuyd.nl of onderwijsvraag.zuyd.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.