Wikispaces

4 oktober 2017

Wikispaces

 • De gratis wiki’s en klaslokalen stoppen per 31 juli 2018, betaalde (plus en super) wiki’s per 30 september en “private label” wiki’s per 31 januari 2019 [bron]

 

Iedereen die op het internet iets opzoekt, komt Wikipedia tegen. Een encyclopedie waaraan iedereen kan bijdragen. Dit leidt tot een enorme hoeveelheid pagina’s met informatie van A tot Z. Wat is het doel van een wiki als leermiddel? Als eerste is een wiki in te zetten om online samen te werken aan een bepaald onderwerp. Via een wiki houd je contact met studenten ook buiten het klaslokaal. Een ander voordeel is dat ook de wat rustige studenten een stem krijgen en hun bijdrage kunnen leveren zonder overstemd te raken door anderen. Een wiki maak je aan met Wikispaces. Er zijn meerdere rollen die een student kan uitvoeren in het maken van een wiki: het zoeken van informatie, het organiseren van informatie, het controleren of bewerken ervan. Je kunt ervoor kiezen deze rollen toe te wijzen, de student zelf te laten kiezen of de rollen te combineren.

Ga naar Wikispaces en kies op de homepage voor education. Nog geen gratis account? Maak in het kleine venster er een aan of kies rechtsboven voor sign in. Je komt op de homepage terecht. Klik rechtsboven op create wiki om een nieuwe wiki aan te maken. Geef de wiki een herkenbare naam, hierachter komt automatisch wikispaces.com te staan. Op de homepage van je wiki zijn een aantal zaken mogelijk: een nieuwe pagina maken, een bestand toevoegen, een discussie starten, een project starten of een evenement starten. Op een pagina is naast een teksteditor, ook een optie ‘Widget’ aanwezig. Hier is de keuze om video toe te voegen maar ook een agenda, Google Maps of een enquête (zie afbeelding, klik op afbeelding voor openen).

 

Wiki’s in het onderwijs –  didactische toepassingen

Tutor: een wiki is met name gericht op het verzamelen, delen en verdiepen van kennis. Studenten kunnen een wiki gebruiken om over één bepaald onderwerp of thema kennis te verzamelen. De wiki fungeert dan als een bron van informatie.

Een individuele wiki kan ook een vorm zijn om te toetsen hoe een student aan de slag is gegaan met leerstof en opdrachten.

Het werken met een wiki heeft een aantal voordelen:

 • De docent kan precies zien wie wat wanneer en waarom heeft gedaan in de wiki. Hierdoor wordt het ontstaansproces zichtbaar en het werk van de student kan – mede – hierop beoordeeld worden;
 • De software zorgt voor versiebeheer: als per ongeluk iets is weggegooid of ten onrechte gewijzigd kan met één druk op de knop een vorige versie van de wiki teruggezet worden;

 

Tips, trucs en meer

 • Automatisch maakt Wikispaces een classroom aan, hierin kunnen zowel docenten als studenten samenwerken. Er valt ook te kiezen voor een klassieke wiki of een eenvoudige website. Ga hiervoor naar settings (rechtsboven op homepagina van je wiki), en kies general. Onder application type staan drie types wiki. Vergeet niet na een wijziging op save te klikken!
 • In het menu bovenaan staat ‘Members’. Hier is het mogelijk leden van de wiki toe te voegen (en te verwijderen). Een lid kan twee rollen hebben, die van member of van organizer (die heeft alle rechten).
 • Ben je niet tevreden met de gekozen naam van de wiki? Via de knop ‘Settings’ en ‘Domain name’ is het mogelijk om de naam te veranderen.
 • Schrijftips voor een heldere Wiki
 • Haal meer uit je wiki – praktijkcase op Frankwatching

 

Meet de Zuyd expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt ook zeker een reactie van de Zuyd experts:

 

3 reacties op “Wikispaces”

 1. Jos Gelissen schreef:

  Hoi Didi,

  Bedankt voor het delen!

  Ik heb een ontwerp gemaakt voor een wikispaces omgeving, maar nu komt de nieuwe DLWO eraan waar ook wikifunctionaliteit inzit.
  Persoonlijk zou ik het ontwerp dus liever in de nieuwe moodle omgeving willen realiseren, zodat studenten niet naar een extra omgeving hoeven te gaan.
  Heb jij al zicht op die functionaliteit binnen Moodle. Is deze vergelijkbaar met wikispaces?

 2. Didi Joppe schreef:

  Dag Jos,

  Mooi dat je al met Wikispaces werkt. Inderdaad krijgen we per september ’18 een nieuwe DLO, namelijk Moodle. Hierin zit ook een wiki functie, je kunt zowel individuele – als een groepswiki aanmaken. Hier hier je ook allerlei mogelijkheden, eigenlijk vergelijkbaar met Wikispaces. Het grote voordeel is straks uiteraard dat studenten in één leeromgeving kunnen werken.
  Groet, Didi

 3. […] Didi Joppe op Wikispaces […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.