Video zoeken

29 september 2016

Video zoeken

Het maken van een video is tijdrovend en vraagt om specifieke vaardigheden. Gelukkig zijn er ook veel goede onderwijsvideo’s beschikbaar. Beeldmateriaal van anderen inzetten in een onderwijssetting is onder bepaalde voorwaarde toegestaan. Tijdens een college, training of bijeenkomst is het toegestaan een video vertonen. Wil je deze plaatsen in de digitale leeromgeving, kan niet zonder toestemming van de maker.

Lesmateriaal op video wordt binnen Zuyd geplaatst op de videoportal van Mediasite. Hier vind je diverse materialen die desgewenst te hergebruiken zijn.

Op de portal Auteursrecht van Zuyd Bibliotheek zijn diverse vuistregels rondom beeld en geluid te vinden. Linken naar video’s en geluidsfragmenten op het internet is altijd toegestaan. In geval je een video of een geluidsfragment wilt gebruiken zal je deze rechtstreeks moeten afspelen middels ‘streamen’. Eerst downloaden en dan vertonen is zonder toestemming vooraf niet toestaan.

Er zijn veel bronnen waar je kunt zoeken. Hulp nodig bij het zoeken of wil je meer informatie over hergebruik en copyright? Neem contact op met het Auteursrechten Informatiepunt van Zuyd Bibliotheek.

Zoekmachines

Met welke zoekmachines kun je het beste video’s zoeken?

Met Google video’s kun je zoeken naar video’s of specifiek naar YouTube video’s. Filteren van de zoekresultaten verloopt via ‘Tools’. Via de knop ‘Elke bron’ kan je bijvoorbeeld YT-filmpjes eruit filteren.

Binnen YouTube zijn er ook nog diverse kanalen waar je je ook op kunt abonneren. YouTube heeft ook een educatief kanaal waar video’s per onderwijstype worden verzameld: YouTube Learning. Een andere bekend videoplatform is Vimeo.

klik op de afbeelding voor vergroting

Ook de catalogus van Zuyd Bibliotheek is een zoekmachine, via deze centrale catalogus zoek je tegelijkertijd in de collecties van Zuyd en van De Domijnen. Via ‘geavanceerd zoeken’ is filteren mogelijk op materiaalsoort DVD/VID.

In DiZ kan je in diverse bronnen tegelijk zoeken en zoekresultaten filteren op materiaalsoort ‘Video’.

Bronnen, een selectie …

Tips en trucs

  • Iedere site heeft zijn eigen zoekmogelijkheden. Bij videosharingsites kun je meestal zoeken op woorden in de titel van een film en in de omschrijvingen die bij de films zijn opgesteld. Op veel websites zijn de films ondergebracht in categorieën, bijvoorbeeld onderwijs, nieuws, politiek, techniek en wetenschap. Daarnaast kennen deze sites ook ‘kanalen’. Dit zijn verzamelingen video’s van groepen mensen of individuen, bijvoorbeeld het YouTube kanaal van Zuyd Hogeschool.
  • Het zoeken naar video’s kan ook prima als opdracht worden gegeven aan studenten. Laat ze in groepjes zoeken naar maximaal vijf filmpjes. Hierna maken ze een korte presentatie (b.v. in de vorm van een korte video) waarin ze uitleggen waarom deze video’s relevant zijn.
  • Uitleg over een video embedden in Moodle is terug te vinden bij thema 2 ‘hoe embed ik een video?’ in de Basiscursus Moodle voor Medewerkers (alleen toegankelijk met een Zuyd-account).
  • Vanuit thuis is het ook mogelijk te zoeken in DIZ 

Meet the Zuyd Expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt ook zeker een reactie van de Zuyd Experts:

 

Update: 15 april 2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.