Video als startpunt voor actief leren #corona update 8

25 maart 2020

Video als startpunt voor actief leren tijdens een online les

Je hebt een video gemaakt, een kennisclip of je hebt een geschikte video gevonden op YouTube. Maar alleen een filmpje bekijken zorgt er nog niet voor dat een student daadwerkelijk actief met de lesstof bezig is. In deze blog een aantal concrete voorbeelden hoe je meer uit een video kunt halen.

Let op: dit zijn een aantal voorbeelden. Natuurlijk kun je op andere manieren en met andere tools allerlei andere manieren bedenken. Laat je vooral inspireren door de voorbeelden!

Voorkennis en video

Stel, je start met een nieuw onderwerp. Activeer dan eerst de voorkennis van de student. Dat kun je doen door de student eerst zelf een mindmap te laten maken (al dan niet digitaal) wat hij al weet over het onderwerp. Geef hierna de instructie om de video te bekijken. Hierna vult de student zijn mindmap aan met alle nieuwe informatie die hij uit de video heeft verkregen. Je kunt hierna nog de instructie geven om verbindingen te leggen tussen de ‘oude’ al aanwezige kennis en de nieuwe kennis.

Meer halen uit ‘oude’ en ‘nieuwe’ kennis

Als vervolg op bovenstaande opdracht, maar ook los toe te passen, kun je deze mindmap nog verder laten uitbreiden. Je kunt allerlei opdrachten geven:

  • Zoek zelf in je eigen omgeving x voorbeelden van x begrippen (x staat voor aantal)
  • Welke verschillen en/of overeenkomsten zijn er tussen begrippen?
  • Wat snap ik nog niet?
  • Enzovoort, ter inspiratie zie onderstaande afbeelding

Vervolg in forum of online bijeenkomst

De bovenstaande leeractiviteiten leveren input voor een volgende stap. Bijvoorbeeld:

  • Je maakt in Moodle een forum aan. Hier plaatst een student een vraag over de lesstof. Zorg ervoor dat je deze ook beantwoord. In Moodle kun je op elke plek een forum aanmaken (uitleg in de cursus ‘Basiscursus Moodle voor medewerkers’, kies ‘Thema 3’).
  • Alle leeractiviteiten en de bovenstaande vragen in de afbeelding, kunnen ook dienen als leidraad tijdens een online bijeenkomst. Je kunt bijvoorbeeld vragen: wie heeft een voorbeeld van begrip X? Daarna kun je vragen of dit een juist voorbeeld is en waarom. Als je de online bijeenkomst via Teams houdt, dan kunnen de studenten reageren via de chat.

Ondersteuning nodig?

  • Vraag professionals die je kunnen helpen drempels bij het ontwerpen van digitale leerarrangementen weg te nemen. Momenteel vind je via internet heel veel hulpbronnen. Ook binnen Zuyd staan collega’s klaar om te helpen. Vraag je collega om hulp, of de DLO-coach van je opleiding. Je kunt ook mailen naar onderwijsvraag@zuyd.nl | video@zuyd.nl

En onthoud: Goed online (blended) onderwijs ontwerpen kost tijd en ervaring. Wanneer we handelen in een noodsituatie moeten we elkaar niet te hoge verwachtingen opleggen; wees ook meelevend naar jezelf toe!

Zie ook de overzichtspagina met alle corona updates

 

Uitgelichte afbeelding van Vektor Kunst via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.