Startpagina’s

20 juli 2017

Startpagina’s

Iedereen kent het fenomeen startpagina’s van startpagina.nl. Deze wordt voor je gemaakt. Op internet zijn diverse gratis programma’s te vinden waarmee je een eigen startpagina (dashboard) kan maken. In zo’n startpagina verzamel je alle zaken die op internet voor jou van belang zijn. Je kunt altijd en overal bij de door jou verzamelde informatie. Jouw nieuws, video’s foto’s en RSS-feeds (link volgt) kun je hier verzamelen. Naast je privé startpagina kan je ook een openbaar startpagina maken, waar mensen zich op kunnen abonneren. Dit kan via gratis services als Netvibes, Symbaloo en Yurls. Een groot voordeel van het gebruik van zo’n startpagina is dat je informatie van andere startpagina’s kunt kopiëren in je eigen Netvibes, Symbaloo of Yurls dashboard.

Netvibes

Wat kun je eenvoudig met Netvibes, dit wordt uitgelegd in het filmpje ‘Netvibes in plain Dutch’.

Via deze handleiding wordt uitgelegd hoe je een Netvibes account kunt aanmaken.

Meer informatie voor en ondersteuning over Netvibes via hun blog en helppagina (Engelstalig).

Yurls

Yurls is speciaal voor het onderwijs ontwikkeld. Het wordt voornamelijk gebruikt door het basisonderwijs (voorbeeld), ook door de studenten en docenten van de Nieuwste Pabo. Op Yurls Support vind je alle helpkaarten en handleidingen om met een account aan de slag te gaan. Naast het verzamelen van favorieten is Yurls ook te gebruiken voor bv. internetopdrachten, laat je inspireren door deze voorbeelden.

Symbaloo

Vergelijkbaar maar in een andere vormgeving werkt Symbaloo (afkomstig van het Oudgrieks, hetgeen verzamelen betekent). In deze handleiding vind je kort en overzichtelijk bijeen hoe een account te maken en informatie te kunnen delen met Symbaloo. Op de SymbalooEDU website vind je vele tutorials en video’s.

Startpagina’s in het onderwijs – didactische toepassingen

Als docent kan je op onderwerp of voor een speciale klas/groep een startpagina aanmaken en studenten op deze manier gestructureerd betrouwbare geselecteerde informatie aanbieden.

 

Tips, trucs en meer

  • Installeer de handige knoppen (bookmarklets) in je knoppenbalk waarmee je met één klik content kunt toevoegen.
  • Er zijn ook apps van de startpagina’s beschikbaar om zo via een tablet te navigeren op startpagina’s. Let op: meestal zijn niet alle functionaliteiten beschikbaar via een app.
  • Bij een workshop/les/conferentie kun je een ‘startpagina’ gebruiken waar alle actuele informatie over de bijeenkomst beschikbaar is.
  • Een andere manier om informatie te delen is via content curation tools, zie hiervoor de pagina Content Curation (volgt nog)
  • Yurls: een digitale schatkist [Praxis] 

Meet the Zuyd Expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt zeker ook een reactie van de Zuyd Experts:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.