Podcast

4 juli 2022

Podcast

Podcast is een soort radioprogramma dat via internet beschikbaar is en die je altijd en overal kunt beluisteren door ze te downloaden of te streamen. Podcasts bestaan al sinds 2004, maar vooral de laatste jaren in het luisteren in populariteit toegenomen. Sinds corona is het ook ontdekt als leertechnologie. Podcast zijn een welkome afwisseling van het bekijken van kennisclips. Je hoeft niet naar een scherm te kijken maar ontspannen luisteren tijdens een wandeling of tijdens het eten voorbereiden is ook mogelijk.

Wanneer gebruik ik het?

Een podcast kun je overal beluisteren. Ze zijn ideaal om inspiratie op te doen,ervaringen en ideeën van anderen te leren kennen en verschillende zienswijzen tegenover elkaar te zetten.

 

Podcasts zijn op te nemen met Mediasite Mosaic. Mediasite is een standaard Zuydapplicatie en wordt ondersteund.

Podcasts in het onderwijs – didactische toepassingen

Wanneer je een podcast wilt integreren in je onderwijs, denk dan goed na over het doel dat je wilt bereiken en de wijze waarop je de podcast vormgeeft. Je kunt bijvoorbeeld iemand interviewen of zelf een verhaal vertellen vanuit eigen ervaring. Communiceer het doel van de podcast ook duidelijk naar studenten en verbind een opdracht in de les aan de podcast. Bijvoorbeeld een debat of een storyboard waar ontwikkelingen in het vakgebied zichtbaar gemaakt worden.Podcasts kunnen ook (academische) binding vergroten door bijvoorbeeld aan het begin van de week studenten een korte introductie van de lesweek te geven of als afronding op het eind van de week. De ideale lengte van een podcast is afhankelijk van het doel, maar maak een podcasts voor het onderwijs bij voorkeur niet langer dan 15-20 minuten. Je kunt natuurlijk ook studenten een opdracht geven om zelf een podcast te maken.

Aan de slag!

Anchor is een goede tool om podcasts op te nemen. Binnen Zuyd kan je hiervoor ook Mediasite Mosaic gebruiken. De geluidskwaliteit is heel belangrijk bij een podcast. In onderstaande video van Video@Zuyd zie je de mogelijkheden van een podcast.

En neem hierbij ook deze tips in acht

Uit Webinar SURF 13 mei 2022

Podcast kan je delen in de leeromgeving via Mediasite maar ook breder publiceren via het podcastkanaal van Video@Zuyd: Zuydcast. Of die van je zelf via Spotify, Apple podcast of Google podcast. @Zuyd-collega: Wil je aan de slag met podcast en wil je hierbij  ondersteuning? Neem dan contact op met Video@Zuyd.

Inmiddels zijn er vele podcast over onderwijs te beluisteren. Een kleine greep uit een aantal populaire podcasts:

  • Tjipcast: podcast van Tjip de Jong over onderwijs, leiderschap, samenwerken, innovatie en leren
  • De Onderwijsvernieuwers: Podcast van het Versnellingsplan
  • Llearn Podcast: René Kneyber, Valentina Devid en Flemming van de Graaf geven in hun podcast praktische tips en ideeën voor leraren, en bespreken interessante nieuwe onderwijsboeken die verschenen zijn.
  • De lectoren van Zuyd delen ook kennis via podcasts. Luister: Innovatief Zuyd

Zie ook de podcasttips van SURF over onderwijs en digitalisering

Podcast of kennisclip?

Wanneer zet je een video in en wanneer een podcast? Daarvoor kan je het afwasprincipe gebruiken: als je geen beeld nodig hebt en kunt luisteren tijdens het afwassen (wandelen kan ook 🙂 ) is een podcast heel geschikt.

Tips, trucs en meer

Heb je vragen?

Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Wil je meer informatie over ontwerpen en ontwikkelen van video voor blended onderwijs? We helpen je graag! Zie onze contactgegevens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.