Online onderwijs #corona update 1

15 maart 2020

In verband met het coronavirus en de bijbehorende maatregelen verzorgen we de komende tijd het onderwijs zo veel mogelijk digitaal. Dit betekent een andere manier van les krijgen en geven. Op Zuydnet is een speciale pagina ‘Online Onderwijs’ [alleen toegankelijk met Zuydaccount] ingericht met informatie en handleidingen en adviezen rondom het online leren en lesgeven. We maken zo veel mogelijk gebruik van de systemen van Zuyd, vooral ook vanwege AVG. Zoals internetrechtjurist Arnoud Engelfriet ook blogt: het coronavirus is geen ontheffing voor de AVG.

Veel van de Zuydnet informatie is ook beschikbaar via digitaledidactiek.zuyd.nl. Zo zijn de volgende pagina’s geactualiseerd:

  • BlueJeans met instructie voor docenten en tips voor deelnemers
  • Office 365 met informatie hoe te werken met Teams en hoe je een online les of vergadering kunt inplannen
  • Video is aangevuld met een document over Didactiek Online Lesgeven

Keep it simple

Zuyd is geen instelling voor afstandsonderwijs. Voor veel docenten en studenten zal deze manier van online onderwijs geven en krijgen een nieuwe manier zijn. Het kan zijn dat op ziet tegen verzorgen van synchroon online lessen met BlueJeans of Teams. Gebruik dan de tools waarmee je gewend bent te werken. In Moodle kan je ook veel online organiseren. Zie onze Moodle pagina met tips.

Het onderwijs kan ook asynchrone worden aangeboden, b.v. audio of spraak toevoegen aan een PowerPoint. 

Met dank aan Fleur Prinsen, lector Digitale Didactiek van Hogeschool Rotterdam voor deze tips!

  • Goed online (blended) onderwijs ontwerpen kost tijd en ervaring. Wanneer we handelen in een noodsituatie moeten we elkaar niet te hoge verwachtingen opleggen; wees ook meelevend naar jezelf toe.
  • Neem deze tijd om uit te vinden hoeveel mooie open leermiddelen op het internet te vinden zijn. Je hoeft niet alles zelf te maken. Creative Commons zijn ons te vriend!
  • Vraag professionals die je kunnen helpen drempels bij het ontwerpen van digitale leerarrangementen weg te nemen. Momenteel vind je via internet heel veel hulpbronnen. Ook binnen Zuyd staan collega’s klaar om te helpen. Vraag je collega om hulp, of de DLO-coach van je opleiding. Je kunt ook mailen naar onderwijsvraag@zuyd.nl | video@zuyd.nl

 

Zie ook de overzichtspagina met alle corona updates

 

Uitgelichte afbeelding van Vektor Kunst via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.