Mindmapping

11 mei 2017

MindMapping

Het maken van een mindmap is een effectieve leerstrategie. Het helpt om kennis te structureren en visualiseren, ook wel actieve tekstverwerking. Een mindmap kan bestaan uit tekst, of uit een combinatie van tekst en afbeeldingen. Je kunt er voorkennis mee activeren, informatie verwerken en nieuwe informatie later toevoegen. Natuurlijk is een mindmap prima te maken met pen en papier maar niet iedereen is zo creatief als het voorbeeld hier links. We bespreken twee online mindmaps: MindMeister en Bubbl.us.

MindMeister

Maak op MindMeister een account aan en kies hierna voor ‘basis’. Hiermee kun je gratis drie mindmaps aanmaken, delen, samenwerken en importeren (zie afbeelding). Maak een eigen mindmap of kies voor een template. Bij de eerste keer inloggen krijg komt automatisch een tutorial tevoorschijn. Hierna krijg je een veld waar rechts een menu staat met allerlei opties, onder andere kleur aanpassen, achtergrond maar ook URL’s opnemen, bestanden of video’s koppelen. Met de optie ‘deel’ is de mindmap te delen via mail of sociale media.

Bubbl.us

Een ander online mindmap applicatie is Bubbl.us. Maak een gratis account voor maximaal drie mindmaps (het is mogelijk een mindmap te deleten). Op het dashboard kies voor ‘New mindmap’ en hierna kom je in de werkruimte waar één tekstvlak staat. Klik hierop en er verschijnen menu’s (zie afbeelding links). Net zoals bij MindMeister is van alles aan te passen. De mindmap is te delen, downloaden, printen en bewaren als afbeelding.

 

Mindmaps in het onderwijs – didactische toepassingen

Mindmaps zijn op verschillende manieren te gebruiken.

Tutor: laat studenten vooraf een college een mindmap maken. Op deze wijze activeer je de voorkennis over het onderwerp. Tijdens of na het college vult de student zijn mindmap aan. Laat tijdens de tutorbijeenkomst de studenten gezamenlijk één mindmap maken. Stimuleer dat zij ook verbindingen leggen tussen de verschillende onderdelen van de mindmap.

Trainer: laat de student in de eerste bijeenkomst een mindmap maken over de inhoud van alle trainingen (of het moduul). Gedurende alle trainingsbijeenkomsten houdt de student zijn mindmap bij. Hierin noteert hij/zij per training wat er is getraind (vaardigheden) en linkt dit aan theorie. Op deze manier brengt de student in beeld zijn startpositie (0-meting) en eindpositie (wat heb ik allemaal geleerd?). Op deze wijze dient de mindmap als input voor een reflectieverslag.

Studieloopbaanbegeleider: als SLB’er kun je het maken van een mindmap aanbieden als leerstrategie. Het kan een student helpen om tekst te structureren of ordenen, om nieuwe kennis te koppelen aan voorkennis, te helpen bij het schrijven van een verslag of het maken van een wiki, om verbanden te leggen tussen begrippen of om ideeën te verzamelen.

Tips, trucs en meer

  • Docenten kunnen via SURFspot het programma MindManager kopen voor een sterk gereduceerde prijs. Inloggen met je Zuyd account.
  • Naast tekst is het mogelijk om linken, afbeeldingen of video’s op te nemen in een mindmap.
  • Voor iedereen in het onderwijs is het mogelijk 50% korting bij Bubbl.us te krijgen op een betaald jaaraccount ($30).
  • Artikel: Mindmapping as a teacher resource van Edwards & Cooper.
  • Maar liefst 24 mindmaps vind je op Educational Technology.

Meet de Zuyd expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt ook zeker een reactie van de Zuyd experts:

 

3 reacties op “Mindmapping”

  1. Dave schreef:

    Leuk. Ik ga die Bubbl uitproberen (overigens Bubbl, niet Bubble)

  2. Ralf Kruytzer schreef:

    Ik werk zelf met Mindmanager van Mindjet. Dit is voor een appel en een ei te kopen via Surfspot . Ik vind dit ideaal voor GTD, vergaderingen te structureren, ideeën uit te werken en kleine projecten mee te sturen.

    https://www.youtube.com/watch?v=i_6UV2YGrNA

    Ik weet niet over er voor het ‘sharen’ via internet er extra betaald moet worden.

  3. Judith van Hooijdonk schreef:

    Dank voor jullie opmerkingen/toevoegingen Dave en Ralf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.