Mendeley

12 augustus 2016

Mendeley

Mendeley is een online referentie management tool.

What is Mendeley? from Mendeley on Vimeo.

Mendely geeft duidelijke installatie- en gebruikersinstructie op de eigen website, check ook hun video tutorials en de afspeellijsten van MedeleyResearch op YouTube.
Nadeel: Mendeley werkt handig als de software geïnstalleerd is, iets dat niet iedereen op een Zuyd computer mag doen. Mendeley is niet opgenomen in het basisimage van Zuyd. Dat betekent dat de Desktop Client (nodig om je referenties te importeren in Word) niet beschikbaar is op de Zuyd PC’s.

Mendeley in het onderwijs – didactische toepassingen

  • Persoonlijke bibliotheek
    Van oudsher is dit de kernfunctie van reference management, het ordenen van documenten in een persoonlijke bibliotheek. Menig wetenschapper zal beamen dat die persoonlijke bibliotheek onmisbaar is: de hierin verzamelde artikelen vormen vaak de basis voor nieuw onderzoek. Studenten gebruiken resource management bijvoorbeeld in de oriënterende fase van een afstudeeropdracht om gevonden research papers en andere artikelen in hun persoonlijke bibliotheek te bewaren. Omdat die persoonlijke bibliotheek op het web staat, is het ook mogelijk om (delen van) die verzameling vrij te geven. Voor een student kan de bronnenverzameling een mooie aanvulling vormen op het portfolio, de docent kan prima de voortgang van de student volgen.
    Uiteraard is het ook mogelijk om de gevonden documenten te citeren in je onderzoek. Mendeley heeft hiervoor add-ins voor de meest bekende tekstverwerkers, zoals Word en Open Office. Met één klik op de knop wordt een verwijzing ingevoegd in een document en kan – aan het einde van het document – een bibliografie ingevoegd worden.
  • Gebruik expertise van anderen
    Waar voorheen het peer-review principe indicatief was voor de kwaliteit van een artikel, zijn het nu steeds vaker online reference tools waarmee diezelfde artikelen actief door een community gedeeld, becommentarieerd en beoordeeld worden. Wie bijvoorbeeld een account neemt bij Mendeley heeft direct toegang tot vele referenties van anderen en daarmee ook tot de kwaliteitscriteria van anderen. Je aansluiten bij zo’n community is aan te raden: het geeft op een laagdrempelige manier toegang tot resources die op een andere manier wellicht nooit gevonden zouden zijn. Bibliotheken in het hoger onderwijs kunnen deze communties bijvoorbeeld inzetten als researchinstrument of integreren in informatievaardighedentrainingen.
  • Samenwerken
    Studenten in het hoger onderwijs werken nog zelden alleen aan afstudeeropdrachten, docenten werken in teams en onderzoekers organiseren zich in – soms vakgebiedoverstijgende – kenniskringen. Samenwerken is het devies, en juist op dit terrein hebben online reference management tools zich enorm ontwikkeld. Wie binnen het eigen vakgebied op zoek is naar experts kan deze bijvoorbeeld via de Community van Mendeley vinden. Maar ook onderlinge samenwerking wordt gefaciliteerd: een lector kan bijvoorbeeld de kenniskringleden toegang geven tot een referentieverzameling in een afgeschermde ruimte.
  • Integreren in lesprogramma
    Voor de hand liggend is het voorbeeld van de docent die ter voorbereiding van een les of cursus een lijst van verplichte literatuur aanmaakt met Mendeley. Die lijst kan eenvoudig worden ingebed in een digitale leeromgeving en hoeft dus niet in elke cursusmodule opnieuw te worden ingevoerd. Studenten vinden de lijst via de digitale leeromgeving of halen alle content via RSS binnen. Wanneer de docent nieuwe content toevoegt, ontvangen de studenten die automatisch in hun RSS-lezer.

Tips, trucs en meer

  • Mendeley: een sociaal netwerk voor onderzoekers – Michel van der Ven (oktober 2009)
  • Uitgeprobeerd: Mendeley – Karin Clavel (TUDelft Blog)
  • Handleiding Mendeley via Dienst mediatheken Artevelde Hogeschool (2016)

Meet the Zuyd Expert

Heb je vragen? Gebruik de reactieruimte onder dit blogitem. Iedereen kan natuurlijk op elke vraag reageren, maar je ontvangt zeker ook een reactie van de Zuyd Experts:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.