Hoe maak je zelf een kennisclips voor online onderwijs #corona update 6

23 maart 2020

Zelf kennisclips opnemen

Nu de gebouwen van Zuyd zo goed als gesloten zijn, zijn de studio’s om kennisclips op te nemen ook maar voor uitzonderingen beschikbaar. Neem contact op met lokale beheerders van Video@Zuyd als je vragen hebt over de beschikbaarheid. Het is ook mogelijk achter je laptop kennisclips op te nemen. Ons advies is om deze opnames zo kort mogelijk te houden. Heb je meer te vertellen? Deel dan je verhaal op in stukjes van ca 7 minuten. Probeer per clip slechts één duidelijk (leer)doel te bereiken. Er zijn vele mogelijkheden beschikbaar om korte kennisclips zelf op te nemen:

Hieronder volgen een aantal opties:

 • Voorzie je PowerPoint van audio.
  Met een PowerPoint kan je ook een kennisclip maken. Onderstaande clip is gemaakt met de functie ‘Dia Presentatie opnemen’. Je kunt op die manier de slides voorzien van ingesproken commentaar. Naast deze functie kan je ook een opname van je desktop invoegen, bijvoorbeeld om een schema, website, software toe te lichten. Gebruik daarvoor de functie invoegen->schermopname. Zie deze handleiding hoe je een PowerPoint kunt voorzien van audio, hoe je deze exporteert als video en vervolgens beschikbaar kunt stellen.

In deze video legt Pieter Dekkers in 7 minuten uit welke elementen er in een kennisclip moeten zitten en waar je rekening mee moet houden.

 • Maak een screencast
  Een screencast is een digitale opname van computerbeeldscherm door gebruik te maken van software die vastlegt wat er op het beeldscherm gebeurt. Vaak zijn deze screencasts voorzien van commentaar van de maker. Met behulp van software is het mogelijk om alles wat op het beeldscherm gebeurt op te nemen en eventueel gesproken tekst en geluid uit de computer. Iemand die kijkt naar een opgenomen screencast, kijkt dus als het ware ‘over je schouder’ mee naar het beeldscherm. Je kunt op deze manier ook een PowerPoint of Prezi opnemen en voorzien van uitleg. Zie het item ‘screencasting‘ over de didactische mogelijkheden.

  • Gebruik Mosaic, de desktoprecorder van My Mediasite, zie hier meer informatie.
  • Je kunt hiervoor de tool screencast-o-matic gebruiken. Zie voor uitgebreide informatie over Screencast-O-Matic bij het gelijknamige item Screencast-O-Matic.
  • Ook op je eigen laptop staan programma’s waarmee je opnames kunt maken. Zie de instructie van Apple voor het opnemen van het scherm van je Mac. De opname die je maakt kan achteraf gemakkelijk worden ingekort. Ook in Window 10 zit een opname functie, echter deze is wat meer verstopt. Deze ‘Geheime Screen Recorder’ zit in de gamebar feature en kan worden opgeroepen door Windows + G op je toetsenbord in te drukken.
 • Uiteraard is het ook mogelijk met je eigen camera | telefoon een kennisclip te maken. Start een vlog! 🙂

Zie ook het item ‘weblectures en kennisclips‘ voor verschillende variaties kennisclips en het item ‘video maken’ waarin toegelicht is uit welke stappen een script bestaat dat behulpzaam kan zijn bij het maken van een kennisclip. Een uitleg van het kolommenscript vind je ook in onderstaande video van Pieter Dekkers.

De Moodle cursus ‘Video in het onderwijs‘ biedt nog meer informatie over het didactisch inzetten van video in je onderwijs. Deze cursus staat open via zelfinschrijving, alleen toegankelijk met een Zuyd account.

Kennisclips publiceren en delen

Als je een kennisclip hebt opgenomen wil je deze ook delen met je studenten. Dit kan in Moodle met een link, of visueel aantrekkelijker embedden. De link of embedcode haal je uit het videoplatform van Zuyd: Mediasite. Om je bestand te uploaden naar dit videoplatform gebruik je SURF filesender. Klik hier voor de instructie hoe een kennisclip te publiceren en te delen.

 

Ondersteuning nodig?

 • Vraag professionals die je kunnen helpen drempels bij het ontwerpen van digitale leerarrangementen weg te nemen. Momenteel vind je via internet heel veel hulpbronnen. Ook binnen Zuyd staan collega’s klaar om te helpen. Vraag je collega om hulp, of de DLO-coach van je opleiding. Je kunt ook mailen naar onderwijsvraag@zuyd.nl | video@zuyd.nl

En onthoud: Goed online (blended) onderwijs ontwerpen kost tijd en ervaring. Wanneer we handelen in een noodsituatie moeten we elkaar niet te hoge verwachtingen opleggen; wees ook meelevend naar jezelf toe!

Zie ook de overzichtspagina met alle corona updates

 

Uitgelichte afbeelding van Vektor Kunst via Pixabay

2 reacties op “Hoe maak je zelf een kennisclips voor online onderwijs #corona update 6”

 1. Henrike Jansen schreef:

  Beste Judith,
  Ik ben docent aan de HAN en ben bezig met het maken van kennisclips. Nu is mijn vraag: hoe schrijven jullie het maken van kennisclips weg in jullie uren ovezicht? Is er een vast aantal uren dat er voor staat? Of bekijk je achteraf hoeveel tijd je er in hebt gestoken?

  • Regula van Graas schreef:

   Dat is inderdaad ook een vraag die ik heb. Is er een soort ‘rekenregel’ te geven voor het ontwikkelen en maken van een kennisclip/video?
   bijv. 4x de duur van de clip?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.