10 tips voor PowerPoint in een kennisclip

13 oktober 2016

10 tips voor PowerPoint in een kennisclip

  1. Gebruik een witte achtergrond, zwarte letters (Verdana) en rechtsonder het Zuyd-logo (zie Zuydnet voor het overzicht met Zuyd PowerPoint templates en hier een template voor kennisclips).
  2. Eerste slide: titel van de presentatie, naam van de spreker. Tweede sheet leerdoel(en) of leeruitkomsten.
  3. Pakkend beeld in combinatie met jouw gesproken verhaal beklijft beter. Mensen zijn visueel ingesteld en beelden ondersteunen het leerproces in kwalitatief en kwantitatief opzicht. En beeld en geluid versterken het korte- en lange termijngeheugen.
    Als je toch tekst wilt invoegen gebruik de volgende richtlijn: 5 x 5 regel:
    a. Per sheet maximaal 5 bullets gebruiken.
    b. Per bullet maximaal 5 (kern)woorden.
  4. Cijfers en statistieken. Grafieken en uitgebreide tabellen moeten optisch van het beeldscherm leesbaar zijn. Bouw verwerkingstijd in. Er is niets mis mee om ook eens een lege slide toe te voegen! Plaats uitgebreide cijferinformatie als apart document op Moodle of neem een link op naar het artikel/document.
  5. Zorg voor een heldere structuur en vat je kernpunten aan het eind nog even samen. Mediasite geeft automatisch een overzicht van de slides, studenten kunnen zo zelf een moment selecteren in de presentatie.
  6. Gebruik geen animaties en overgangen, dit leidt af en kan technische haperingen opleveren. Als je een video wilt laten zien, neem een screenshot op in de Powerpointpresentatie, maar open de video gewoon via een browser (zoals Explorer of Firefox).
  7. Je kunt externe links opnemen maar klik ze niet aan. Wil je een andere site laten zien gebruik dan een screenshot.
  8. Denk aan copyright en auteursrechten! In Powerpoint- en Prezi-presentaties mogen maximaal 25 afbeeldingen worden opgenomen zonder toestemming, waarvan maximaal 5 van dezelfde maker. Vanaf 26 afbeeldingen moet er toestemming worden gevraagd aan de beeldmaker. Via het Auteursrechten InformatiePunt van Zuyd Bibliotheek meer informatie over het gebruik van afbeeldingen en auteursrecht.
  9. Plaats alle referenties en bronnen op de laatste slide.
  10. Neem de presentatie vooraf door met een student en/of collega. Zo voorkom je onduidelijkheden en ben je beter voorbereid op de opname.

Klik hier om deze tips te downloaden en/of bekijk onderstaande video

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.